Workinntoppen – Bt 1

Bjørn Holien (f.v.), Torgeir Ingebrigtsen og Frank Nilsen i Consto.

På nordsiden av Tromsøya foregår en av de aller største boligutbyggingene i Nord-Norge. Workinntoppen er et påkostet og moderne prosjekt på en prakttomt i Tromsø.

Fakta

Sted: Tromsø
Prosjekttype: Bolig
Entreprisekostnad eks mva: 252.472 millioner kroner
Bruttoareal: 12.400 kvm
Byggherre: Workinntoppen
Totalentreprenør: Consto
Arkitekt: MAKE Arkitekter
Rådgivere: RIB/RIByFy/RIVA/RIGeo: Multiconsult l RIV, RIAku og 3.-partskontroll Geoteknikk: Sweco l RIBr: Total Brannsikring l RIE: Norconsult
Underentreprenører!leverandører: Støyberegninger: Sintef ikt l Oppmåling: XYZ Oppmåling l Grunnarbeider: Elvenes Maskin l Betong-elementer: ElementNOR l Sanitær, varme og sprinkler/ luftbehandling: GK Rør l Gassanlegg: Åge Nilsen l Elektro: J.M. Hansen l Heis: Kone l Taktekker: Protan Tak l Stålarbeider: Marupes Metalmaisters l Gulvstøp: KSK Bygg l Gasspeiser: Peisselskapet l Parkett: ABS Parkettgruppen l Avfall sug: Envac Norge l Bilheiser: P-Plan l Låssystem: Låsesmeden Tromsø l Rekkverk: PKS Interiør og Industri l Kjøkken og garderobe: Tromsø Kjøkken HTH l Flis og maler: Edvardsson l Porter: Porter Hørmann Norge l Brann-
sikring: Firesafe l Kontroll sveising: Maritim Sveiseservise l Systemvegger og himlinger: Seve Bygg l Utomhus: Roald Madsen l Innv. dører: Swedoor l Vinduer: Lians Trevarefabrikk l Byggevarer: Byggmakker Tromsø l Armering: E.A. Smith

Når Workinntoppen-utbyggingen etter planen står ferdig i 2019, vil det nye boligfeltet omfatte rundt 450 leiligheter. Like før påske flyttet de første beboerne inn i det første ferdigstilte bygget, og etter det skal nye bygg åpne for innflytting hver tredje måned. Totalentreprenør Consto setter alle kluter til i kjempeprosjektet.

– Vi gjorde oss ferdige med ganske mange prosjekter før konkurransen om Workinntoppen startet, og posisjonerte oss dermed godt for å bruke en del krefter og en stor andel av vårt eget mannskap på denne utbyggingen, forteller prosjektleder Torgeir Ingebrigtsen.

Prosjektet har jevnt over hatt mellom 150 og 160 mann i sving på byggeplassen daglig, og i tillegg til 10 funksjonærer, har Consto mellom 60 og 70 håndverkere fordelt på nesten samtlige fagområder. Blant annet produserer Consto selv fasadeelementene til prosjektet på stedet i en midlertidig produksjonshall.

– Når vi gjør så mye i egen regi og med egne ansatte, får vi veldig god kontroll på kvaliteten, bekrefter anleggsleder Frank Nilsen, og legger til at Consto også har vært i spesielt god stand til å kontrollere fremdriften på prosjektet ved å stå for noe av produksjonen selv.

Grundig jobb
Med byggestart januar 2015 og overlevering mars i år, har fremdriften vært stram på prosjektet, som også har omfattet et enormt grunnarbeid.

Akkurat grunnarbeidet startet i mai 2014. Da var området preget av et tidligere steinbrudd, og omtrent 210.000 kubikkmeter fjell måtte sprenges ut og forflyttes på byggetomten.

– Det var en utfordring at det er mye bebyggelse tett på det gamle steinbruddet. Spesielt med tanke på støv og støy har vi måttet jobbe hardt for ikke å berøre naboene i for stor grad, sier prosjektleder Ingebrigtsen.

I tillegg til at mye fjell måtte ryddes bort for å klargjøre Workinntoppen for boliger, har entreprenøren også lagt nesten all infrastruktur inn under bakken, med både tilkomstveier og parkering lagt i kulverter og plasstøpte betongkjellere.

– Over bakken har vi kun noen få veier for sykkel, gange og utrykningskjøretøyer. Det er stor fokus på miljø og trivsel i bruken av uteområdet, sier Ingebrigtsen.

Kvalitetsfokus
Også selve leilighetene er utformet med trivsel i tankene. Mellom 38 og 130 kvadratmeter store, er samtlige utstyrt med egen balkong, og en rekke kvaliteter er lagt inn.

– For oss som bare har sol halve året, betyr det mye å kunne nyte den fra balkongen. Jeg vil si det er lagt inn en del luksus her, sier anleggsleder Nilsen.

Beboerne som så lang har flyttet inn i Workinntoppen, har også lagt merke til og satt pris på kvaliteter som vannbåren gulvvarme, gasspeiser, oppgraderte kjøkken, påkostet parkett, sugepunkter for søppel og automatiske parkeringsheiser med opptil tre etasjer.

– Tilbakemeldingene så langt er at beboerne er strålende fornøyde. De har uttalt at kvaliteten er fantastisk bra, og i tillegg har de vært veldig få feil ved overlevering. Jeg vil si at dette har vært tilnærmet likt et 0-prosjekt, sier Ingebrigtsen.

Hele Workinntoppen-prosjektet har fått mye oppmerksomhet blant boligkjøperne i Tromsø, og på ett tidspunkt skal salgene i prosjektet ha utgjort halvparten av hele Tromsøs leilighetssalg.

Gode sammen
I tillegg til godt fornøyde beboere, forteller prosjektlederen at samarbeidet med byggherre og underentreprenørene også har vært godt på prosjektet.

– Samarbeidet har fungert helt upåklagelig, sier han.

Ingebrigtsen understreker at Consto vil holde åpne konkurranser for hvert byggetrinn, men at han ikke blir overrasket om det blir gjensyn med noen av underentreprenørene også i de kommende byggetrinnene. Anleggsleder Nilsen forventer i alle fall å fortsette å jobbe med noen av dem.

– Det ser ut som om de fleste aktørene ønsker å bli med videre. Det har vært lite konflikter, og selv om mye også er forskjellig, tar vi med oss mange av prosessene videre. Det blir nok populært blant entreprenører som allerede har fått gjøre seg kjent med prosjektet, sier han.

– Godt mottatt
Byggherrerepresentant Sjur Hanserud forteller at man allerede har iverksatt bygging av syv bygg, og at byggherre Workinntoppen er i ferd med å skrive under kontrakt med Consto for et åttende.

Hanserud understreker at byggherre så langt er svært godt fornøyd med hvordan det enorme boligutviklingsprosjektet har gått.

– Vi har en samarbeidsavtale med Consto om å utvikle dette området sammen, og fremdriftsmessig har vi ikke støtt på noen store utfordringer. Consto har levert den kvaliteten til den tiden vi har blitt enige om, sier han.

Hanserud erkjenner at det er langt dyrere å bygge boliger i Tromsø enn han er vant til i resten av landet, men konstaterer at boligkjøperne har tatt prosjektet svært godt imot.

– Med en markedsandel på opptil 50 prosent av alle boligsalg i Tromsø, må vi si at prosjektet har blitt veldig godt mottatt. På Workinntoppen leverer vi et prosjekt som er av over gjennomsnittlig høy kvalitet. En luksus som man nesten ikke finner i noen andre leilighetsprosjekter i Tromsø, er de store balkongene. Spesielt i første byggetrinn har mange av leilighetene balkonger på opptil 25 kvadratmeter med flotte overflater, forteller han.


Flere prosjekter