Steinerskolen i Fredrikstad

Foto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitekturFoto: Jiri Havran/LINK arkitektur

Steinerskolen i Fredrikstad har fått et nytt og etterlengtet nybygg for småbarnstrinnet.

Fakta

Sted: Fredrikstad
Prosjekttype: Undervisningsbygg for 2. - 4. klasse og SFO
Areal: Cirka 500 kvm
Kostnad: 15 millioner kroner
Byggherre: Stiftelsen
Steinerskolen i Fredrikstad
Byggeledelse: Ing. Erik Bjar
Hovedentreprenør: HP Hovelsen Bygg-Entreprenør
Rådgiver: Multiconsult
Underentreprenørerleverandører: Grunnarbeider: Brødr. Ødegård Maskindrift l Elektriker: Kråkerøy Elektriske l Rørlegger: Kråkerøy Rør
l Ventilasjon: Krogseth l Mur, puss og flis: Lasse Holst l Glass og alu-
minium: Glassteam l Innerdører: Swedoor l Diverse byggevarer: Hasås
l Kebony: Byggmakker Herføll Saxegård l Vinduer: NorDan l Kjøkken: Form-Art l Blikkenslager: Selbak Blikkenslagerverksted Garderobeinnredninger: Sørlie Prosjektinnredninger l Maling og belegg: Fargerike Egil Pedersen l Levering av sperrer: Jatak l Stål og sveis: Golax.

Nybygget på ca. 500 kvadrat-
meter er tegnet av Martin Ebert i LINK arkitektur AS, og ble åpnet av Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård i midten av april.

Viktig brikke
Byggeleder Erik Bjar i Bjarconsult AS har ledet flere byggesaker for Steinerskolen i Fredrikstad. Nybygget, som skal huse 2.-4. klasse og SFO, beskriver han som svært etterlengtet og en viktig brikke for skolen.

– Det er plassmangel i hovedbygget som har utløst behovet for nybygget. Det har vært mange ulike forslag til byggesaker, men nå er det etterlengtede nybygget endelig på plass, sier Bjar.

Han synes det har blitt et flott skolebygg som skaper god atmosfære og trivsel for skolebarna.

– Arkitekt har laget et hus med en form og en fargebruk som gjør det til et hyggelig sted å være for både barn og voksne, sier Bjar.

Bygd på stylter
I forbindelse med skoleåpningen kom LINK arkitektur i Fredrikstad med en melding hvor arkitekt Martin Ebert hadde følgende karakteristikk av prosjektet:

– Nybygget er plassert i skyggen av trærne og formidler over-
gangen fra skogen og skolegården. Det er her ved steinene i bekken elevene liker best å leke. For å bevare denne sårbare overgangen og verdifulle lekeareal, er bygget plassert på stylter og svever over bekken. Med dette bevares bekkens naturlige løp og de naturlige fjellformasjonene på stedet. Arkitekturen tar opp inspirasjonen fra tradisjonell antroposofisk arkitektur og transformerer de i et moderne, men svært særpreget bygg, heter det i meldingen.

Gikk for Kebony
Ifølge arkitekt har alle klasserommene femkantet planløsning og stor takhøyde. Byggets materialer, som betong, tre og ferdig korrodert stål, er brukt mest mulig rått for å fremheve materialenes særegne beskaffenhet og skjønnhet.

– Undervisningsrommene danner fire volumer i tre slik at dens funksjon er svært godt lesbar fra både inn- og utsiden. Hovedmaterialet er Kebony, et tremateriale som består av gran som er impregnert i en spesiell prosess som gjør trevirke vedlikeholdsfri i flere tiår. Fellesarealene er utformet mest mulig lyst og med store vindusflater, formidler arkitekten.

Hyggelig byggesak
Steinerskolens nybygg har kostet ca. 15 millioner kroner og prosjektet har blitt gjennomført med delte entrepriser som byggeleder Erik Bjar har holdt styr på.

– Dette har gått veldig bra. Vi har hatt med oss kjente aktører som har samarbeidet godt, så dette har vært en svært hyggelig byggesak og det har vært et spennende prosjekt å bygge, mener Bjar.

Han sier videre at byggets noe spesielle utforming har skapt utfordringer i forhold til å klare blant annet U-verdi og tetthetskrav.

– Dette er ikke noe A4 firkantet kasse og det har skapt visse utfordringer i forhold til energiregnskapet, sier han.

Fornøyd byggentreprenør
HP Hovelsen Bygg-Entreprenør AS har hatt ansvaret for bygningsmessige arbeider og har blant annet hatt tømrerjobben i egenregi. Prosjektkoordinator René Kristoffersen bekrefter at det er et hus med krevende geometri.

– Det finnes knapt en rett vinkel i hele huset og det er ingen like takvinkler. Dette har vært utfordrende, med utfordringer er bra, det er det vi lærer av, sier Kristoffersen.

Han fremhever at de har hatt et godt samarbeid med både arkitekt og andre aktører for å løse prosjektet på en best mulig måte.

– For oss har dette vært et spennende prosjekt og det har vært noe vi aldri har bygget før. Vi er fornøyde med resultatet og jeg tror også kunden er godt fornøyd, sier Kristoffersen.


Flere prosjekter