Quality Hotel Pond

På Forus har Backe Bygg AS har ført opp forretnings- og konferansehotellet Quality Hotel Pond.

Fakta

Sted: Forus, Sandnes
Prosjekttype: Nybygg, hotell
Kontraktssum eks mva:
129 millioner kroner
Bruttoareal: 7.300 kvm
Tiltakshaver: The Pond
Byggherreombud og leietakerrepr: Novaform
Totalentreprenør: Backe Bygg
Arkitekt: Dark Arkitekter
Rådgivere: RIB, RIB elementer og VA-planlegging: Dimensjon Råd-
givning l RIV: Rivco l RIE: Norconsult l RIAku: Sinus l RIGeo: Albert Ølnes
l RIBr: Sweco Norge
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko l Grunnarbeid: T Stangeland Maskin l Betongarbeid: Backe Bygg l Ferdigbetong: Sandnes Betong l Betongelementer: Bjørn Hansen l Betongsaging/ kjerne-
boring: Cato’s Betongsaging l Fasadearb, plater: TS-Byggtjenester l Glass og alu: Rubicon l Yttervegger/ klimavegger: Taaslinge Elementer l Montasje yttervegger: BS Montage l Stålarbeid: Stålteknikk l Rekkverk: Trappeteknikk l Taktekking: Sandnes Tak l Trevinduer: Gilje Tre l Inv. tømmer: Stavanger Bygg l Maling, tepper, parkett og belegg: Vatland & Sønn l Flislegger: Murmester Toralf Myhre l Rør og ventilasjon: Oras l Baderomskabiner: PB Badrum l Elektro og SD-anlegg: Akaso Elektro l Heiser: Reber Schindler Heis l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Optimera Lås og Sikring l Storkjøkken: Norrøna Storkjøkken l Kjølerom: RK Tekniske l Møbler: Mint Innredning l Universell utforming: Safe Deck Norge l Byggevarer: Optimera og Maxbo

Hotellet har 184 rom (herav 40 superior rom og en suite), sju møterom og en storsal, og samlet kapasitet er 400 konferansedeltakere. Storsalen rommer 200 personer. Møterommene er fleksible og kan tilpasses ulike behov. Hotellet har restauranten Brasserie X og baren Bar X, samt døgnåpen lobbykiosk. I underetasjer er det et treningsrom. Fra Kopholen på Forus er det ti minutters kjøretid til både Stavanger sentrum, Sandnes sentrum og Stavanger lufthavn.

129 millioner
Tiltakshaver er The Pond AS, og hotellet er tegnet av Dark Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise av Backe Bygg AS. Bygget har seks etasjer over bakken og en under-
etasje, og samlet areal er 7.300 kvadratmeter.

Entreprisekostnaden er 129 millioner kroner eks mva. Byggestart var i oktober 2014, og hotellet stod ferdig i mars i år og tok i mot de første gjestene i begynnelsen av april.

Kontemporært fasadeuttrykk
Master i arkitektur Rakel Helling i Dark Arkitekter AS forteller at prosjektet er et resultat av optimalisering av funksjon og romfordeling, og er tilpasset gode statiske-, tekniske-, og estetiske løsninger. Volumet er designet for å gi et minimalt fotavtrykk og for å skape en representativ forplass for av- og påstigning for gjester, og en synlig hovedadkomst sett fra Koppholen.

– Bygget har en ren og tydelig volumoppbygning med et kontemporært fasadeuttrykk. Førsteetasjen har stor transparens og åpenhet. Fellesområdene skal kunne ivareta flere funksjoner, helt fra de formelle møtene og representasjonsmiddagene, til de mer uformelle treffene og avslappede samtalene. Det er en tett sammenheng og flyt mellom lounge, restaurant og bar. Det er også lagt til rette for en tilbaketrukket vestvendt markterrasse tilknyttet restauranten der man kan nyte lunsjen ute på fine ettermiddager, sier Helling.

Interiørkonseptet er inspirert av Forusområdets historie.
– Opprinnelig lå store deler av Forus under vann. I 1940 ble det etablert en flyplass på Forus av tyske militærstyrker. Etter frigjøringen i 1945 benyttet det norske forsvaret seg av hangarene på Forus for vedlikehold. Bruken av flyplassen ble endret i slutten av 60-årene, da oljeutbyggingen i Nordsjøen begynte å kreve helikopterstøtte og Forus ble valgt som helikopterbase. Denne historien har resultert i tre forskjellige soner i hotellet; Det blå hentet fra Nordsjøen og «The Pond». Plattformene gjenspeiles i den korallfargede sonen, og det militære som har inspirert den grønne sonen, sier Helling.

Veggmoduler
Prosjektleder Svein Kåre Tollefsen i Backe Bygg forteller at tomten er på 3,8 mål. Det aller meste av hotellet ligger på fjellgrunn. Et hjørne ligger på morene og bæres av fire stålkjernepeler av fem meters lengde. Byggegropen var 70x15x5 meter. Det er duk og opplegg for ventilering for å hindre radon i å trenge inn i bygget. Grunnvannet står tre meter opp på veggen i underetasjen, som følgelig er støpt vanntett.

Hotellet har navn fra et tjern som lå på Forus før området ble bygget ut.

Bygget har rektangulær form med et en-etasjes utbygg mot øst. Under bygget er det en kulvert for ventilasjon. Underetasjen er plasstøpt, mens resten av bygget har bærende konstruksjon av plattendekker og veggelementer og søyler av prefabrikkert betong. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg.

Fasadene fra andre til sjuende etasje består av klimavegg-
moduler med vinduer og isolasjon. Etter at modulene ble montert, ble fasadene kledd med Trespa-plater som skifter farge etter endringer i lyset. Lobby og første etasje har glassfasade.

Robuste materialer
Det er betonggulv med epoksy i lobbyen. Korridorer og møterom har tepper, mens hotellrom og fellesområder har parkett. Hotellet har i stor grad faste vegger og systemhimlinger. Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 40 cm i taket. Trykktesting viser en luftveksling på 0,28 per time. Hele hotellbygget er sprinklet. Det er soldempende glass motdimensjon

sør og vest.

Hotellets overflater har robuste materialer. Det er akustiske tiltak i møterom og trappehus. Hele hotellet har universell utforming.

Utenfor hotellet er det parkering for 21 biler og 60 sykler.
Quality Hotel Pond er ført opp etter TEK10. Det er tilknyttet fjernvarme og fjernkjøling. Oppvarming skjer via Oraflex og kjøling via ventilasjon. Bygget er i energiklasse B. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning.


Flere prosjekter