Wergelandsveien 7

Foto: Elisabeth Aarhus / Aarhus & AndenæsFoto: Thomas Bjørnflaten / NyebilderFoto: Elisabeth Aarhus / Aarhus & AndenæsFoto: Elisabeth Aarhus / Aarhus & AndenæsFoto: Elisabeth Aarhus / Aarhus & AndenæsFoto: Elisabeth Aarhus / Aarhus & Andenæs

Sterke antikvariske føringer var ingen hindring da fasaden på kontorbygget rett ved Grotten måtte gjennom en ytterst påkrevd rehabilitering. Løsningen ble et nytt fasadesystem som beholdt det opprinnelige uttrykket og samtidig ga en energiinnsparing på 60 prosent.

Fakta

Sted: Oslo
Prosjekttype:
Rehabilitering kontorbygg
Areal BTA: 10.000 kvm
Byggherre: Wergelandsveien 7 ANS (Höegh Eiendom)
Generalentreprenør: Realbygg
Prosjektledelse:
Oslo Prosjektadministrasjon
Arkitekt: MAP Arkitekter
Interiørarkitekter: Odd Thorsen (plan 1 og fellesarealer), PIL Interiørarkitektur & Design (plan 5 og 9), Scenario (plan 6, 10 og 11)
Rådgivere: RIB: Boro-Bygg l RIV: ÅF Consult l RIE: ECT l RIM: Hjellnes Consulting l Uavhengig kontroll RIBR: Roar Jørgensen l Teknisk koordinator: Itech l RIV for Bjerke Ventilasjon: BRIGHT Rådgivende Ingeniør VVS l RIV for Oslo VVS-Service: AJL l Energiberegninger: Asplan Viak
Underentreprenører/leverandører: Tømrer (plan 1,6 og 9): Indian Bygg / JOS Eiendomsservice (plan 10 og 11) l Fasadekonsulent- og leverandør: Isolag l Fasadentreprenør: Skandinaviska Glassystem l Blikkenslager: Blikkenslagermester H. Hansen l Rivearbeider: RivTec l Fasadestein: NSM Naturstein Montering l Stillas-arbeider: UCO l Ventilasjonsarbeider: Energisystemer (eksisterende anl.) / Bjerke Ventilasjon l SD-anlegg: BS Teknikk l Rør: Oslo VVS-Service l Elektro: Wennevolds Elektro l Kranleie: ED Knutsen Maskin l Taktekking: IcopalTak l Mur og puss: Moderne Bad og Flis l Flis og naturstein: Ellingard Naturstein l Storkjøkken og vegger: Foodtech Interiør og Storkjøkken l Låser og beslag: TrioVing l Snekkerarbeider panelvegger plan 1: Jøndal & Hoff Snekkerverksted l Snekkerarbeider vindusforinger kjøkken i plan 6: Henrik O. Heen l Maler: Celander l Trapperomsdører: Profilteam l Gulvlegger: Kjærnsmo l Stål dører: Daloc l Glassvegger: Creo Nordic l Himlinger: Akustikk Innredning l Rullegardiner: Silent Gliss

Wergelandsveien består av en elleve etasjes høyblokk fra 1957, tegnet av arkitekt Nils Holter, og et seksetasjes tilbygg mot Linstows gate fra 1979. Den profilerte belig-
genheten kan skilte med både Slottet, kunstnerboligen Grotten og Kunstnernes Hus som gjenboere.

Huseier Høegh Eiendom oppdaget i 2012 at de støpte fasadeplatene var i ferd med å sprekke opp, noe som kunne føre til ras og skader.

– Etter en nødvendig festing av usikre fasadeplater og en kartlegging av hele fasaden, bestemte vi oss for en omfattende rehabilitering. Et mål var også å tilfredsstille lavenergistandarden, sier prosjektleder Øyvind Meyer Kristiansen i Höegh Eiendom.

Innledningsvis bød det på to store utfordringer. Bygget var fullt av leietakere, og det var antikvariske hensyn å ta. Byantikvaren og Plan- og bygningsetaten (PBE) pekte på miljøverdien i eiendom-
mens beliggenhet; det var derfor viktig å beholde nøyaktig den stramme rytmikken i det vertikale femtitalls-uttrykket.

Lang designprosess

– Jeg var tydelig overfor Höegh Eiendom fra starten av, at siden bygget har en så markant plassering i bybildet var det viktig å gå forsiktig frem. Det var en lang designprosess for å prøve å bryte opp fasadene og reetablere den eksisterende fasaden til Nils Holter. Vi kom tidlig i en god og grundig prosess med PBE om utarbeidelsen av detaljene i bygget, ikke minst med materialiteten i fasadene, forteller daglig leder Guy Tschudi-Madsen i MAP Arkitekter, som har jobbet tett sammen med kollega Guttormur Magnusson om prosjektet.

En konvensjonell elementfasade med tilleggsisolering ble vurdert, men energiberegningene viste at denne fasaden ville bygge relativt langt ut, og gi skyteskårliknende vindusløsninger. På dette tidspunktet var Atle Geving i Arcsys tilknyttet Höegh Eiendom som fasadekonsulent for å bistå med de tekniske kravene fra PBE.

– Den nye fasaden var prosjektert 52 centimeter ut. Men da vi gikk gjennom tallene med Enova, måtte vi legge på ytterligere 5 centimeter for å klare lavenergikravet, slik at den totale tykkelsen ville bli hele 57 centimeter, sier Geving.

Geving introduserte imidlertid en alternativ og nyskapende løsning gjennom sitt selskap Isolag som har enerett på slovenske Trimo sitt patent i Skandinavia. Det innebærer en løsning der fasadetykkelsen ville bli kraftig redusert, den ville kunne motta Enova-støtte og samtidig gi en enorm reduksjon av energitapet. Systemet kalles Qbiss Air og er en curtain wall-løsning med lagvis oppbygging av multiglassenheter. Wergelandsveien 7 har seks transparente glass og fem kamre.

Tettfeltene består av isolasjon i fem kamre separert av aluminiumsfolie med CO2. Glasspanelene består av sekslags glass, med argongass og et ventilert innerkammer. Det innerste kammeret har en ventil for å takle trykkendringer, slik at ytter- og innerglassene er stabile.

Svært gode U-verdier
– Mot tidligere prosjekterte 57 centimeter er tykkelsen nå kun 29 centimeter. De beste byggene har en U-verdi på 0,45, her er den gjennomsnit-tlige U-verdien på gammel og ny fasade på 0,23. Et vanlig trippelglass har en U-verdi på 0,5 til 0,6, her er den nede i 0,24. TEK10-kravet til klimavegg uten vinduer er mellom 0,18 og 0,22. Her er det oppnådd 0,23 med vinduer. Løsningen gir 50 prosent bedre resultat enn det man tidligere antok var mulig å få til i et kontorbygg. Jeg tror Wergelandsveien 7 nå har en av verdens mest energigjerrige fasader, sier Geving.

Ingen av de to opprinnelige byggetrinnene hadde solavskjerming, det ble lagt til på et senere tidspunkt. Med den nye fasadeløsningen trengs det lite varmetilskudd fra sola om vinteren, men også mindre kjøling som-merstid. Ved at det nå kan opereres med samme varmetilskudd fra sola sommer som vinter, faller behovet for fysisk solavskjerming bort. Et tiltak som bringer bygget enda nærmere det opphavelige uttrykket.

– Med ny teknologi involvert i prosjektet var det avgjørende at fasadeentreprenøren Skandinaviska Glassystem med sin erfaring fra komplekse fasadeløsninger verifiserte løsningen og ble kontraktspartner. Dette gav nødvendig trygghet i forhold til teknologi og gjennomføring av fasaderehabiliteringen, sier Kristiansen.

Höegh Eiendom valgte i tillegg Realbygg som generalentreprenør for det vel 10.000 kvadratmeter store rehabiliteringsprosjektet. Aktørene kjenner hverandre godt fra tidligere samarbeid, blant annet fra rehabiliteringen av Indeks-huset på Solli Plass. Rivearbeidene tok til på vårparten 2015, og de forberedende arbeidene pågikk gjennom sommeren. To ganger i uka kom det mellom 18 til 20 elementer med bil fra fabrikken i Slovenia. Monteringen av de ca. 520 elementene tok til i august.

– Det er store riggutfordringer her, så logistikken var et spenningsmoment, sier prosjektleder Hans Jacob Iversen i Realbygg om plasseringen med naboer i hotell og leiligheter i byggene ved siden av.

– Vi hadde nesten ikke noe areal til mellomlagring, og var avhengig av at leveransene kom til riktig klokkeslett for å kunne heises rett på plass. Men alt har kommet til riktig tid, uten en eneste skade eller feilleveranse, sier Iversen.

Et bygg i full drift
De gamle fasadeplatene ble fjernet, de nye komplette fasadeelementene med vinduer og brystning ble heist på plass utenpå den gamle fasaden. Først da ble de gamle vinduene tatt ned, og en ny foring som bandt gammelt og nytt ble etablert.

– En ting er å gjøre dette i et nedstrippet og tomt bygg. Her var det spesielt kompliserende og fordyrende siden vi skulle jobbe utenpå den eksisterende fasaden, og etter hvert måtte vi inn i arealene og brannsikre og feste braketter. Hele tiden mens det var leietakere på plass, understreker Iversen.

– Det var leietakere tilstede hele tiden. Det var en riggutfordring bare på fasadene, men når vi også satte i gang med å oppgradere bygget innvendig med nye fellesarealer og en personalrestaurant, ble det ekstra krevende. Det er etablert kontorlokaler for tre nye leietakere og det tekniske anlegget er oppgradert. At Realbygg har vært med fra dag 1 har vært en suksessfaktor, sier Kristiansen.

60 prosent ned
Det er flere tiltak som har bidratt til et lavere energiforbruk. Oppgraderte ventilasjonssystemer og kjøleanlegg, ny belysningsstyring og isolering av alle horisontale flater.

– Men det vesentligste bidraget ligger i fasaden. Energiforbruket forventes å gå ned fra 220 til ca. 100 kWh pr. kvadratmeter pr. år. Det gir en årlig innsparing på 1.200.000 kWh, sier en fornøyd Kristiansen.

– Wergelandsveien har en fasade som peker fremover, men som samtidig ivaretar antikvariske hensyn. Her opplever man for første gang å oppheve skillelinjen mellom tette felt og glass. Det er en fasadeløsning som i utgangspunktet er laget for nybygg. Men ved at det nå er testet i rehab-prosjekt, så ligger veien åpen for nye spennende prosjekter både inne nybygg og rehabilitering, avslutter Geving.


Flere prosjekter