Fosshagen sykehjem

Lier kommune har med Fosshagen fått et førsteklasses sykehjem med spennende arkitektur, påkostede uteområder og gode miljøegenskaper.

Fakta

Sted: Lier kommune
Prosjekttype: Sykehjem
Entreprisekostnad eks mva:
201 millioner kroner
Bruttoareal: 9.500 kvm
Byggherre: Lier kommune
Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør
Prosjekteringsledelse: Rambøll
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter og Norconsult Solem Arkitektur
LARK: Norconsult Solem Arkitektur
Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIBr: Firefly l RIAku: Sweco l RIE: ECT l RIV: Erichsen og Horgen
Underentreprenører/leverandører: Landskapsentreprenør: Håkonsen & Sukke l Baderomsinnredning: Bano l Industriparkett: Bo Andren l Himlingsarbeider: Bærum Byggmontering l Glassfasade: EMA Glass l Storkjøkken: Foodtech og Storkjøkken l Elektro: Forenede Montører l Trapper og rekkverk: GBS Produkter l Gipsplatemontasje: Gipsplatemontasje l Betongsaging og kjerneboring: Haarberg Betongsaging l Personløftere: Handicare l Blikkenslager: Eivind Haukjem l Solavskjerming: Hella Norge l Lås og beslag: Kaba l Grunnarbeider/Utomhus: Kongsberg Entreprenør l Stål og betongelementer: Kynningsrud Prefab l Maler: Malermester Buer Drammen l Flis: Mur og Flisarbeid l Kjøle- og fryserom: Norpe Coolteam l VVS: Oras l Røykluker: Overlys l Taktekker: Protan Tak l Tak- og veggelement: Ringsaker Takelementer l Heis: Starlift l Innredning: Torsvik Trevare l Brannimpregnert kryssfiner: Woodify l Sundolitt: Brødr. Sunde l Dører: Jeld-Wen Norge l Vinduer: Norgesvinduet l Byggevarer: Optimera l Skittentøysjakt: Scand Industrimiljø

Det har vært en utfordrende byggeprosess for total-
entreprenør Veidekke, med krevende grunnforhold, ambisiøs arkitektur, stram byggetid og strenge miljøkrav. Prosjektleder Nils A. Mogstad legger ikke skjul på at det har vært noen tøffe tak for å komme i mål med Fosshagen sykehjem, men understreker at resultatet har blitt et praktbygg.

– Det er klart. Dette er på ingen måte noe standard bygg, hverken i utforming eller materialvalg. Det er et BREEAM-prosjektet, og designet er helt spesielt. Dette må jo bli et referanseprosjekt for oss, slår han fast.

Da entreprenøren startet jobben i november 2014, kom Veidekke til en omtrent 15.500 kvadratmeter stor tomt, delvis naturtomt og delvis rivetomt. Grunnen er hard leire, og bygget er ikke fundamentert til fjell med peler, men ligger på såle.

– Grunnen har gitt oss noen utfordringer. Det har vært høye graveskråninger, ganske vått og det har vært store fundamenter som skulle på plass, men vi har jobbet aktivt med løsninger, sier Mogstad.

Utfordrende utførelse
Selve bygget har også bydd på utfordringer for entrepre-
nøren.

– Det er et krevende bygg, både med tanke på bygningsmessig utforming og geometri, med omfattende tekniske anlegg, samt styringer har gjort at det har vært temmelig hektisk til tider. Byggetiden som vi hadde til disposisjon for selve arbeidet, var i realiteten 14 måneder, men vi har fått forlenget denne med to måneder, sier han.

Reiulf Ramstad Arkitekter og Norconsult Solem Arkitektur har lagt opp til et ambisiøst bygg med få pustepauser for entreprenøren.

– Det er nesten ingen handelsvarer i dette prosjektet, men mye spesialleveranser, og svært lite repetisjon. Fosshagen består av et sett bygningskropper ved siden av hverandre, hvor ingen av byggene har lik takvinkel. Arkitektens estetiske krav har også gjort det krevende, sier prosjektlederen.

Mogstad vedgår at det har vært en del diskusjon om arkitektur og praktiske løsninger, men slår fast at samarbeidet med både arkitekt og byggherre har vært godt gjennom hele prosessen.

– Vi har hatt et meget godt samarbeid med byggherre. Som vanlig har det jo blitt noen diskusjoner og uenigheter med arkitekten, men det er kanskje i akkurat disse diskusjonene at man kommer frem til de beste løsningene. Vi har jobbet veldig aktivt med konsulenter og arkitekter for å både få produktene som de har ønsket seg, samtidig som vi har ivaretatt en teknisk kvalitet vi kan stå inne for. Det er veldig gøy å ha vært med på et prosjekt hvor vi føler vi har kommet i mål med dette, sier han.

Verdige rammer
Reiulf Ramstad i Reiulf Ramstad Arkitekter sier overfor Byggeindustrien at også han som arkitekt er stolt over hvordan Fosshagen sykehjem har blitt. Arkitekturnestoren håper Fosshagen sykehjem og Lier kommune kan gå foran som et godt eksempel for hvordan eldreomsorgen legges opp.

– I flere tiår har man nærmest sett på eldreomsorgen som en salderingspost. Boliger for mennesker som ikke lenger klarer seg selv, har ofte en nesten nedverdigende standard. Dette er samfunnsborgere som har stått på et helt liv, og så ender de opp i disse rammene. Jeg mener at disse menneskene bør feires, og at vi bør være så generøse at vi gir dem gode rammer for å gå gjennom livets siste fase på en verdig måte, sier Ramstad.

Ramstad sammenligner arkitektkontorets vinnerforslag med en landsby.

– De fleste forslagene vi konkurrerte mot i denne konkurransen, så ut som typiske institusjoner. Vi ville heller skape noe som hadde hjemmets lunhet, både for de som skal bo og de som skal jobbe her. Arkitektur er viktig, fordi den utgjør rammene i våre liv, og sunne hus kan også gi oss sunnere liv, sier han.

Blomstrende uteområder
Reiulf Ramstad Arkitekter og landskapsarkitekt Norconsult Solem Arkitektur har også lagt inn mange kvaliteter i uteområdene på Fosshagen.

– Det er satset mye på utearealet. Her får brukerne flotte rammer, med mer enn 100 ulike planter og vekster. Sanse-
apparatet, med lukter, farger og opplevelser, er noe av det som kommer til oss først, og det er kanskje noe av det siste som forlater oss også, sier Ramstad.

Prosjektleder Nils A. Mogstad i Veidekke trekker også frem utearealene og sansehagen når han forteller om prosjektet.

– Jeg er veldig imponert over den investeringen som Lier kommune har gjort i utearealene på Fosshagen. Det er bare fantastisk, og jeg er stolt av å ha vært med på dette, sier han.

Very good
Fosshagen sykehjem sertifiseres til «Very good» i BREEAM-NOR, og prosjektleder Mogstad forteller at det også har medført enkelte utfordringer i byggeperioden.

– BREEAM gjør ikke seg selv, men krever en god del arbeid. Det er veldig fokus på hva vi putter inn i bygget, og vi har jobbet aktivt med alle som er på byggeplassen for å ha kontroll på alle materialer. Det kan være vanskelig i en bransje hvor mange ikke snakker norsk, men vi har hatt en person på deltid som har hatt som eneste oppgave å følge med på materialbruken. Det har vi fått nytte av hver eneste dag i prosjektet, sier Mogstad.

På grunn av hensyn til sykehjemsdrift, samt avstand til kollektiv- og servicetilbud, er det flere punkter i BREEAM-NOR som ikke er tilgjengelige for Fosshagen, så fokus har dermed vært knallhardt på materialbruk og energiegenskaper i bygget. Sykehjemmet er også bygget som passivhus, og forsynes med jordvarme fra 15 energibrønner.

Den geografiske plasseringen har også bydd på logistiske utfordringer, med trang riggplass og naboer på alle kanter.

– Det har vært et krevende prosjekt, men krevende prosjekter er det man lærer av og vokser på. Rent faglig tror jeg de aller fleste som har vært med her, vil se tilbake på Fosshagen med svært positive øyne, sier Mogstad.

Godt samarbeid
Det har på det meste vært godt over 100 mann i sving på prosjektet, og Veidekke har blant annet gjennomført betongarbeidene med egne håndverkere. Entreprenøren har også tatt i bruk alle tilgjengelige tømrere i Drammen-avdelingen.

– Jeg er imponert over den kvaliteten som tømrerne og snekkerne våre har levert. De har også tatt oppgaven på alvor, og det har vært gøy å se, sier en stolt prosjektleder.

Byggherrerepresentant Geir Larsen i Lier kommune sier til Byggeindustrien at han og kollegene i kommunen er stolte av det nye sykehjemmet på Fosshagen.

– Ja, selvfølgelig er vi det. Dette er et grensesprengende prosjekt, både med tanke på filosofien bak og arkitekturen som har gått inn i prosjektet. Det BREEAM-sertifiseres med karakter Very good, det er et passivhus og et lavenergihus av klasse A. Det har vært stilt strenge krav til dette.

Larsen bekrefter at kommunen har hatt et godt samarbeid med Veidekke Entreprenør.

– Vi har hatt et veldig fint samarbeid med entreprenøren, og nå har vi fått et unikt prosjekt i Lier, slår han fast.


Flere prosjekter