Foto: StatsbyggFoto: Statsbygg

Installerte 1.150 kvadratmeter solcellepanel på én dag

Statsbyggs første plusshus fikk montert 1.150 kvadratmeter solcellepanel i løpet av en arbeidsdag.

Det skriver Statsbygg i enpressemeldingpå sine nettsider.

Vegvesenet og politiet på Stord har nå fått et av de mest høyeffektive solcelleanleggene i Norge, skriver den store statlige byggherren. Statsbyggs prosjektleder Thomas Sannum hadde i utgangspunktet holdt av to uker til montering av solcellepanel på det totalt 3.171 kvadratmeter store offentlige bygget.

– Dette gikk langt raskere enn forventet. Solcellepanelet var på plass i løpet av en arbeidsdag, sier en fornøyd prosjektleder i pressemeldingen.

– Noen tviler på hvor nyttig det er med solcellepanel i en landsdel som er kjent for mye regnvær, men åtte måneder i året er det faktisk svært gode forhold for solcelleteknologi på Stord, sier Sannum.

Vintrene på Stord har stort sett lite snø, noe som gir god uttelling for solcellepanel. Kjølig vær skal også kunne gi økt produksjon, heter det i pressemeldingen.

Politiet og vegvesenet flyttet inn i lokalene i oktober 2015.

Bygget har, ifølge Statsbygg et energibehov for levert energi på 48 kWh per kvadratmeter kontorareal, og kun 34 kWh per kvadratmeter for bygget totalt. Dette er en tredjedel av det som er normalt for nye kontorbygg, skriver byggherren. Behovet for romoppvarming skal bare være på 4,1 kWh per kvadratmeter i året.

Solcellepanelet gjør, ifølge pressemeldingen, at bygget produserer mer strøm enn det bruker, og overskuddsstrømmen overføres til strømnettet og til lokal strømleverandør Haugaland Kraft.