Solatoppen

Ved Kjerrbergtunet i Sola kommune har Backe Bygg AS ført opp boligprosjektet Solatoppen.

Fakta

Sted: Skadberg, Sola
Prosjekttype: Nybygg, boliger
Entreprisekostnad:
71 millioner kroner
Tiltakshaver: Såkorn
Totalentreprenør: Backe Bygg
Arkitekt: OG Arkitekter
Totalrådgiver: COWI
Rådgiver: RIGeo: Multiconsult
Underentreprenører/leverandører: Graving, bunnledning og uteareal: Nils Reime l Ferdigbetong: Sandnes Betong l Betongelementer: Bjørn Hansen l Betongsaging/kjerneboring: SørVest Betongsaging l Forskalings-
system: Peri Norge l Stålsøyler og stålplatetak: Riska Sveis l Taktekking: Sandnes Tak l Vinduer, ytterdører og balkongdører: NorDan l Innerdører: Scandoor l Blikkenslager: Vibemyr Blikk l Glassrekkverk: Glassløsninger l Utv. rekkverk: Stamas l Tømrer: O Torjussen & Sønner l Maling og parkett: Vatland & Sønn l Murer: Torben Seerup l Rør og ventilasjon: Oras l Elektro: Kreatel l Heis: Reber Schindler l Port, ståldører, låsesmed: Brann & Rømningstekknikk l Brann-
isolering: Firesafe l Trykktesting: Arkiterm l Kjøkken, bad og garderobe: Midbøe l Tårnkran: Kranor l Byggevarer: Neumann Bygg l Maskinutleie: Cramo og Ramirent l Vaskebyrå: Vaida l Transport og mottak byggavfall: Franzefoss

Tiltakshaver er Såkorn AS. Byggene er tegnet av OG arkitekter AS og ført opp i totalentreprise av Backe Bygg AS. Entreprisekostnaden er 71 millioner eks mva. Byggestart var i september 2014, og overlevering startet i april og skal være fullført i mai i år.

– Prosjektet består av tre blokker med til sammen 24 leiligheter. Leilighetene er på 77 kvadratmeter (to sove-
rom), 76 kvadratmeter (to soverom), 109 kvadratmeter (tre soverom), 116 kvadrat-
meter (tre soverom) og 131 kvadratmeter (fire soverom), forteller prosjektleder Steinar Gysland i Backe Bygg.

Alle leilighetene har en stor terrasse (de fleste på 15 kvadratmeter) og en mindre balkong. Det er store vinduer i stuene.

I kjelleren har hver leilighet oppstillingsplass for bil (noen har to) og sportsbod på fem kvadratmeter. Fra leilig-
hetene er det utsikt mot en 18 hulls golfbane. Fra de øverste leilighetene kan man se havet.

Solatoppen ligger ved foten av Kjerrberget, den høyeste toppen i Sola kommune (101 meter over havet). Tomten er på cirka tre mål og har morenegrunn. Tidligere stod det et mekanisk verksted på deler av tomten. Under grunnarbeidene ble cirka 300 kubikkmeter morenemasser gravd opp og kjørt bort.

Plasstøpt betong
De tre blokkene har rektangulær form. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong, med trappe- og heishus i betongelementer. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Fasadene har royalimpregnert trepanel og gul platekledning. Trappe- og heishusene har frilagt betong og store vinduer. Det er eike-
parkett på alle gulv, unntatt våtrom. Vegger er i gips og malt hvite. Bad og vaskerom har keramiske fliser på gulv og vegger. Alle leilighetene har porttelefon med fjernåpning av hoveddør.

Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 35 cm i takene. Vinduer har en U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på 0,24 til 0,28.

Royalimpregnert panel og trevinduer beslått med aluminium sikrer lang levetid og enkelt vedlikehold. Det er flåter i taket i trappehus for å dempe støy. Både leiligheter, korridorer, trappehus og garasje er sprinklet.

Mellom blokkene ligger det to hager med heller og sedum-
planter. Områder på øst- og vestsiden av blokkene er beplantet med rhododendron.

I tillegg til 39 biler i garasjen er det plass til sju utenfor.

– Oppføringen har gått greit og uten fraværsskader, sier Gysland Blokkene har universell utforming.

Varmekonvektorer
Solatoppen er prosjektert og ført opp etter TEK10. Oppvarming skjer med varmekonvektorer i stue og gang og gulvvarme på badene, basert på fjernvarme. Gasspeis kunne bestilles i de fleste leilighetene. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning og er i energiklasse B.


Flere prosjekter