Offentlig sommel kan få store konsekvenser

Den planlagte storstilte utbyggingen av Fornebu vil bli en viktig tilvekst for et hardt presset boligmarked i Stor-Oslo. Utfordringen er bare at utbyggingen som skulle funnet sted, kanskje ikke vil skje på en god stund ennå.

Problemet er rett og slett kollektivtilbudet til og fra Fornebu – eller rettere sagt mangelen på et velfungerende tilbud. Tomtene ligger klare og markedet er mer enn klart for utbygging av flere tusen boliger på Fornebu. Obos, som eier to tredjedeler av det resterende tomteområdet, sier til dn.no at de gjerne skulle satt i gang utbyggingen av det gjenværende området nå med sine 5.000 boliger. Men det går ikke. Om man hadde satt i gang med en utbygging av hele området nå, ville trafikkproblemene kvele hele Fornebulandet.

Problemet er selvsagt at man ikke makter å komme i gang med utbyggingen av Fornebubanen – kollektivtilbudet man har snakket om og har arbeidet for å få i gang helt siden flyplassen ble lagt ned og flyttet til Gardermoen.

Dermed tør ikke Obos å sette i gang med utbyggingen, og denne ligger nå an til å bli forsinket. Det er planlagt at utbyggingen av Fornebubanen nå skulle skje i 2017, og være ferdig i 2021. Det må et mirakel til om de skal nå dette. Den store utfordringen synes å være at banen skal gå over to fylker, altså Oslo og Akershus – og de er ikke ferdig med reguleringsarbeidet og Akershus skylder på Oslo, og Oslo skylder på Akershus. Dette er en nødvending utbygging som er enormt viktig for begge fylker, og man skulle tro at et prosjekt man har jobbet med og planlagt gjennom så mange år burde være mulig å få ferdigregulert.

Dette begynner rett og slett å bli selve kroneksempelet på hvordan man ikke skal gjennomføre en så viktig offentlig kollektivutbygging. Det er helt klart komplisert å bygge en over åtte kilometer lang kollektivløsning gjennom et så tett befolket område, men det er ikke akkurat snakk om å gjennomføre et hastevedtak her. En lang rekke politikere har hatt denne saken på bordet uten å kunne komme frem til en løsning.

Imens lever innbyggere på Fornebu uten et lovet kollektivtilbud. Det begynner å bli en god del år siden de første innbyggene kom på plass på Fornebu, og det spørs om de hadde etablert seg i området om de hadde visst hvor lang tid dette skulle ta.

Vi tror det snart vil komme en løsning på reguleringsarbeidet, men det kommer dessverre ikke tidsnok. Vi håper noen nå står opp skjærer gjennom og finner frem til en tilfredsstillende løsning for alle parter. Hverken Oslo eller Akershus har tid til å la denne saken skli videre - banen må bygges.