Storstreik rammer hoteller og kantiner

Flere storhoteller må stenge når flere tusen i hotell- og restaurantbransjen tas ut i streik. Uenighet om lokale forhandlinger førte til brudd et halvt døgn på overtid.

– Det har vært stor pågang fra folk som er veldig interesserte i å streike. Vi er en lavlønnsgruppe som ligger langt etter i lønnsutviklingen. Streikeviljen er på topp, sier Svein-Frode Pettersbakken i Fellesforbundet til NTB.

Han har nettopp kommet hjem fra ferie og var lørdag ettermiddag i full aktivitet på kontoret i Møllergata med forberedelser til streikestart søndag morgen. Pettersbakken delte ut gule vester til streikevakter, T-skjorter og andre effekter som skal hjelpe hotell- og restaurantarbeiderne å «vinne streiken» som han formulerer det.

– Klokka åtte i morgen tidligere er dere ute i streik. Da er det bare å få dere ut, sier Pettersbakken til sine forbundsfeller.

Nesten 3.500 medlemmer i Fellesforbundet er tatt ut i streiken i åtte fylker fra klokka 8 søndag, og både hoteller, kantiner og restauranter rammes.

– Sprenger rammen

– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav, utdyper han. NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen.

Etter to år med utredninger av lokale forhandlinger, mener han det ikke passer for en bransje med både store og små bedrifter, samt kjeder. Heller ikke lønnskravet ville NHO gå med på.

– Vi har overhodet ikke et ønske om å holde noen nede. Det er ikke hotell- og restaurantbransjen som henger etter. Lønnsnivået har økt jevnt. Det er andre som drar fra, for eksempel i olje, som har gitt altfor høye lønnstillegg. Gjennomsnittslønnen i vår bransje er 175 kroner timen, og det er overhodet ikke noe problem å få ansatt med den lønnen, sier Hansen til NTB.

– For de lavest betalte

– Etter at vi har meklet i elleve timer på overtid for å finne en løsning, må vi bare konstatere at arbeidsgiverne også har avvist våre krav om høyere lønn for våre lavest betalte medlemmer, sier leder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Clarion Hotel Royal Christiania regner med at det blir nødvendig å stenge ganske raskt som følge av streiken i hotell- og restaurantbransjen. 78 ansatte ved hotellet i Oslo tas ut i streik. Hotellet er med sine 532 rom blant de største i hovedstaden.

– Dette vil føre til en rask stengning, forteller administrerende direktør André Schreiner til NTB.

Administrerende direktør Tarje Hellebust ved Oslo Plaza sier til NRK at han er bekymret etter at 98 medlemmer tatt ut i streik. Han sier samtidig at de ved hotellet vil gjøre det de kan for at gjestene ikke skal merke noe til streiken, men hotellet stenger klokka 12 søndag.

– Ingen er nødt til å forlate hotellet før klokken tolv i morgen, og alle får spise frokost, sier Hellebust lørdag ettermiddag.

Mange fortsetter

3.351 medlemmer i 356 NHO-bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold blir tatt ut i streik. Det samme gjelder for 99 medlemmer ved sju bedrifter i Buskerud, Oslo, Sør-Trøndelag og Hordaland som har direkteavtale med Fellesforbundet.

Streiken vil ramme bedriftene forskjellig, avhengig av hvor mange medarbeidere som er organisert i den enkelte bedrift. Mange arbeidsplasser vil dermed fortsette driften selv om noen få ansatte er i streik.