Rådet for byarkitektur. Bak fra venstre: Einar Jarmund, Jorleif Jørgenvåg, Eivind Andersen Foran fra venstre: Marianne Sætre, Aaste Gulden Sakya, Hanne Marie Sønstegaard, Anders Larmerud, Ellen Hellsten, Katharina Thøgersen Bramslev og Gro Sandkjær Hanssen og Even Smith Wergeland. Johanne Borthne var ikke til stede da gruppebildet av rådet ble tatt. Foto: PBE

Nye medlemmer i Rådet for byarkitektur

Sivilarkitekt Ellen Hellsten, fra arkitektkontoret Ghilardi+Hellsten Arkitekter, er ny leder for Rådet for byraritektur i Oslo.

Byrådet i Oslo har oppnevnt de nye medlemmene for fire år.

– Jeg håper at rådet kan bidra med å sette fokus på kvalitet i forbindelse med fortetting og grønn mobilitet som vil gi store endringer i bybildet fremover, sier Ellen Hellsten i en pressemelding.

– Vi må snu nye og komplekse problemstillinger til noe positivt for byen, og sørge for at vi velger idéutvikling, og ikke problemløsning, som metode i transformasjonsarbeidet, legger hun til. 

Oslo er i rask endring, med store områder som skal transformeres de neste tiårene.

– Det skal skje med tydelige mål for klima, estetikk og livskvalitet. Medlemmene av rådet for byarkitektur utgjør en viktig stemme for god arkitektur i Oslo og har bred kompetanse innen feltet. Jeg ser frem til at de engasjerer seg i sentrale temaer som berører Oslos utvikling fremover, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen.

Rådet for byarkitektur skal vurdere og gi uttalelser i saker og temaer knyttet til byens arkitekturform og utseende. Rådet kan også på eget initiativ ta opp enkeltsaker og temaer de mener er viktige for byutviklingen.

Rådet består av seks medlemmer: To arkitekter, en landskapsarkitekt og tre øvrige medlemmer, i tillegg til seks varamedlemmer. Ti av tolv medlemmer er nye.

Rådets uttalelse følger en sak helt frem til politisk behandling.

Rådet er også fagjury for Oslo bys arkitekturpris. De vurderer alle innkomne forslag til prisen og nominerer kandidater til pris og hedrende omtale for byutviklingskomiteen.

Medlemmer:

Leder Ellen Hellsten , sivilarkitekt (Ghilardi+Hellsten) og Einar Jarmund, sivilarkitekt (Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter) er begge anbefalt av Oslo Arkitektforening. Aaste Gulden Sakya, landskapsarkitekt (Landskapsfabrikken AS) er anbefalt av Norske Landskapsarkitekters Forening- Oslo- Akershusavdelingen.

Eivind Andersen, administrerende direktør (Oslo Håndverks- og industriforening) er anbefalt av Oslo Håndverks-og industriforening.

Gro Sandkjær Hanssen, statsviter og forsker (Norsk Institutt for by- og regionforskning) 

Katharina Thøgersen Bramslev, sivilingeniør og daglig leder (Grønn Byggallianse).

Varamedlemmer:

Marianne Sætre sivilarkitekt (Snøhetta) og Johanne Borthne, sivilarkitekt (Superunion Architects AS) er begge anbefalt av Oslo Arkitektforening.

Jorleif Jørgenvåg, landskapsarkitekt (Statsbygg) er anbefalt av Norske Landskapsarkitekters Forening.

Anders Larmerud, styreleder (Oslo Håndverks- og industriforening) er anbefalt av Oslo Håndverks- og industriforening.

Hanne Marie Sønstegaard, samfunnsviter og prosjektleder (Områdeløft Tøyen) og Even Smith Wergeland, arkitekturhistoriker og byforsker (Høgskolen i Oslo og Akershus).