<p>F.v. Stian Ervik i Nordbohus, Jonas Waldeland i Hedalm Anebyhus, Dag Runar Båtvik i Norgeshus, Per Jægr i Boligprodusentene og ordstyrer Aslak Bonde.</p>Jonas Waldeland i Hedalm AnebyhusStian Ervik i NordbohusDag Runar Båtvik i Norgeshus.

Presenterte løsninger til lavbudsjetts gjennomgangsboliger

Hedalm Anebyhus, Nordbohus og Norgeshus la på Boligkonferansen frem sine konsepter for lavbudsjetts gjennomgangsboliger for landets kommuner.

Boligprodusentene var tidlig på banen da behovet for en rekke nye gjennomgangsboliger da flyktningestrømmen toppet seg i Norge mot slutten av fjoråret. Adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentens Forening pekte tidlig på at det var mulig å bygge billigere boliger om man kunne se på noen av kravene i byggeforskriftene.

Han utfordret derfor sine medlemsbedrifter med å komme opp med forslag til gode, rimelige og ikke minst standardiserte gjennomgangsboliger.

- Med en reduksjon i byggekostnadene for å bygge nye gjennomgangsboliger på 25 prosent, vil man kunne øke antall boliger med 33 prosent forutsatt samme bevilgning fra det offentlige, påpeker Jæger.

Han understeker at om dette skal være mulig, er det avgjørende å få til en stor grad av standardisering.

- Ellers får vi det ikke til, sier Jæger.

Geir Barvik, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, støtter løsningen med standardiserte konsepter som holder prisene nede.

- Dere var tidlig på ballen og kom med friske bidrag. Og selv om flyktningestrømmen nå ikke er på samme nivå som før, vil behovet for gjennomgangsboliger komme - selv om det kan noe tid før det trengs nye boliger i stor skala. Det er et spørsmål om tid, sier Barvik.

Boligprodusentene har tidligere gjort noen beregninger rundt behovet for gjennomgangsboliger. Disse viser at hvis alle trenger sin bolig, trenger man om lag 18.000 boliger. Dersom tre personer bor sammen vil behovet være på rundt 6.000 boliger.

Hedalm Anebyhus, Nordbohus og Norgeshus viste alle frem sine eksempler på hvordan slike løsninger kan utformes og bygges til en pris et godt stykke unna dagens standardpriser. Ulike grep må gjøres om man skal nå målene om 25 prosent prisreduksjon – men felles for alle de tre konseptene er standardiserte prosesser. Man må unngå skreddersøm og ikke minst sikre gode og samstemte kravspesifikasjoner fra kundene, altså kommunene.

Det ble også pekt på enkelte fravik fra Tek10, som blant annet snusirkel på bad – men standarden og kvaliteten på boligene ligger høyt – og skal stå seg over lang tid til bruk for ulike grupper.

- Jeg synes disse prestasjonene svarte til forventningene. Leverandørene prøver ulike løsninger for sine konsepter, men felles for dem alle er fokuset på standardisering. Dette budskapet må ut til Kommunal- og moderniseringsdepartementet og KS, sier Jæger.