Jan Tore Sanner er klar på at bransjen selv også må levere.

- Viktig at kommunene følger opp forenklingsarbeidet

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier de skal fortsette med forenklings- og forbedringsarbeidet, men påpeker også viktigheten av at kommunene følger opp arbeidet fra departementet på en god måte.

- Det hjelper ikke om staten leverer om ikke kommune følger opp arbeidet. Det er gjort mye med forenkling av reguleringsprosesser, men forenklingsarbeidet må følges opp, uttalte Jan Tore Sanner på Boligkonferansen.

Sanner pekte på at mange kommuner kan halvere planbehandlingstiden sin.

- Man må ha tydelige prioriteringer. Det er noen elementer innen dette arbeidet hvor vi må gi tydelige nasjonale retninger, mens det innen andre retninger er viktig at kommunene selv følger opp på en god måte, sier han.

Samtidig er Sanner også klar på at bransjen selv også må levere.

- Forenklings- og forbedringsarbeidet må bidra til at byggekostnadene går ned – og ikke bare bidra til økt gevinst for byggenæringen. Vi i departementet skal bidra, men dere må vise at dette gir resultater, uttalte Sanner.

Sanner dro også frem fordelene med et tett og godt samarbeid med næringen.

- Det er ikke alltid vi er enige, men vi har en god dialog og dere kommer med mange gode innspill på hvordan forenkle og forbedre rammebetingelsene som bidrar til at folk får et godt hjem å bo i, sa Sanner. 

Departementet har den senere tiden jobbet mye med plandelen i Plan- og bygningsloven (PBL). Før sommeren skal Sanner legger frem endringer i plandelen for Stortinget, endringer som har vært på høring og hvor mange har kommet med sine endringsforslag. 

Sanner kunne på konferansen fortelle at han kommer til å gjøre ytterligere endringer i plandelen i PBL, og dette arbeidet starter opp til høsten.

Samtidig var han også klar på at TEK17 skal prioritere å legge til rette for billigere boliger – og ikke omvendt.