Fortsatt mange som velger ingeniørfag

Antall søkere til ingeniørfag generelt har gått ned med drøye fire prosent sammenlignet med i fjor.

NITO er likevel glad for at unge ser at Norge har stort behov for ingeniører i årene som kommer. Søkere til bioingeniørfaget øker med over 15 %.

Tall fra Samordna opptak viser at det er 4,4 % færre som søker seg til teknologifag. Størst nedgang i denne kategorien har maritime studier med en nedgang på 16 %.

Ikke dramatisk

NITO registrerer en markant nedgang i søkning som gjelder integrert master i teknologi, tidligere sivilingeniør. Denne retningen har 8,1 % færre søkere i år sammenliknet med i fjor. Det er likevel 2,6 førstevalgssøkere per studieplass, noe som er å anse som god søkning til de tilgjengelige plassene.

For 3-årig ingeniørfag er det en nedgang på 3,8 %. Her er det 1,6 førstevalgssøkere per studieplass. Antall søkere til lokale opptak via Y-vei og TRES til ingeniørutdanning er tall som først blir offentliggjort senere.

Bioingeniørfag har en økning på hele 15,4 %.

God søkning på tross av negativ oppmerksomhet
- Vi liker selvfølgelig ikke at antall søkere til teknologifagene generelt går ned, men med alt det negative fokuset oljebransjen og ingeniørledigheten har fått er dette kanskje ikke overraskende. Det viser at de unge følger med utviklingen i ulike næringer og at de tenker seg nøye om på hva som passer for dem, sier NITO-president Trond Markussen i en pressemelding.

- Vi er glad for at det likevel er mange som fortsatt ser det faktum at Norge har stort behov for teknologer. Det er mange uløste utfordringer i samfunnet vårt. Vi står overfor stor omstilling i flere sektorer, understreker Markussen. - At mange ser at bioingeniørfaget byr på spennende muligheter er veldig bra.

Ingeniører har nøkkelrolle
- Automatisering, smartere IKT-løsninger og det grønne skiftet er noen stikkord. Ingeniører har en nøkkelrolle. Vi ønsker alle som nå har søkt seg til høyere utdanning lykke til med valget sitt. Det er først til sommeren at man får vite hva man har kommet inn på, og det gis mulighet til å justere på valgene.

Også kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen påpeker i en pressemelding at det er viktig at unge velger ingeniørfag: - Vi trenger et betydelig antall teknologi- og realfagskandidater for å lykkes med den omstillingen og verdiskapingen samfunnet trenger framover.