Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) under markeringen av starten på Sykle til jobben-aksjonen på Eidsvolds plass utenfor Stortinget i Oslo tirsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Samferdselsministeren tråkket i gang sykkelaksjon

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) tråkket i gang årets Sykle til jobben-aksjon utenfor Stortinget i Oslo.

Tirsdag morgen tok nærmere 30.000 nordmenn de første tråkkene i årets i Sykle til jobben-aksjon. Både statsråden og de øvrige deltakere skal de neste 60 dagene sykle seg til bedre form og sørge for renere luft.

– Dersom alle i Norge som har under fem kilometer til jobb, hadde kjørt egen bil hver dag, ville dette gitt klimagassutslipp som er nesten like stort som det 80.000 personbiler slipper ut i et helt år. Så det monner jo å få flere til å sykle, sier Emily Robertson, prosjektleder for Sykle til jobben-aksjonen.

Hun forteller at de gjennom 43 år har sett at aksjonen fungerer for å få folk til å bruke sykkelen mer og komme i bedre form.

– Vi ser at flere og flere sykler som en del av sin daglige rutine, enten det er fram og tilbake til jobb eller til butikken. Å bruke sykkel på flere av de korte reisene utgjør en stor forskjell for helsa di og miljøet, forteller Robertson.

Aksjonen er også en uformell konkurranse der man konkurrerer mot seg selv, kolleger og venner med en klype humor, selvironi og godt humør.