Her graver OSSA over strømmen til flere Oslo-bydeler

Byggeindustrien har fått tilgang til en video som viser hvordan OSSA ikke fulgte gjeldende rutiner og forårsaket et stort strømbrudd i Oslo i 2014. 3.500 husstander mistet strømmen og Hafslund Nett hadde utgifter på over fem millioner kroner etter bruddet.

Det var tidlig på dagen 17. september 2014 at en gravemaskinfører som jobbet for den spanske entreprenøren Obras Subterráneas S.A (OSSA) på prosjektet Utvidelsen av Bekkelaget renseanlegg, gravde over en høyspentkabel i Ormsundveien med en grabb med store tenner. Dermed forsvant strømmen til 3.500 strømabonnenter På Ekeberg, i Gamlebyen og på Bekkelaget i Oslo, og deler av kollektivtrafikken ble lammet. I tillegg begynte to trafostasjoner å brenne, og for enkelte tok det mer enn en dag før strømmen kom tilbake.

En video Byggeindustrien har fått tilgang til, viser at arbeidet som utføres er brudd på prosedyrene som er beskrevet i forbindelse med graving rundt denne type kabler.

– Slik jeg kan se ut fra denne videosnutten, bærer hendelsen tydelig preg av mangelfullt og dårlig HMS-arbeid; manglende planlegging, manglende eller mangelfull risikovurdering og muligens også mangelfull kompetanse, sier Hilde Waage i Kruse Smith, som leder EBAs HMS-utvalg, til Byggeindustrien.

– Slik jeg kjenner den norske byggebransjen, er det helt grunnleggende å alltid sjekke ut kabler i grunn før arbeidet tar til, legger hun til.

OSSA: Ingen krav til grabb

OSSA forklarer det som skjedde slik:

– En kabel ble skadet under forberedende arbeid for installasjon av et støykabinett for å unngå støyproblemer i nabolaget, svarer daglig leder Pablo Pacios Ferrero for OSSA i Norge i en e-post

– Visste dere hvordan kablene lå?

– Vi hadde instruksjoner fra vår underentreprenør for å utføre arbeid i forhold til kabelstillingen. Det var forventet å finne et rødt bånd som skulle indikere posisjonen til kabel.

– Hvorfor brukte dere denne type grabb?

– OSSA mottok ingen spesielle krav eller retningslinjer for utgraving på forhånd.

– Hva har det gjort i ettertid av denne hendelsen?

– En rapport ble sendt til VAV og forsikringsselskapet ble varslet.

Byggeindustrien fikk også et tips om arbeiderne på prosjektet har fått munnkurv om hendelsen og videoen, men dette benekter Ferrero.

Kostet Hafslund over fem millioner kroner

Kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett understreker at dette var et stort strømbrudd som fikk store konsekvenser. Ved strømbrudd må Hafslund Nett betale en kompensasjon for ikke levert energi (KILE). Det vil si at nettselskapet straffes økonomisk ved bortfall av strømleveranser. Ved strømbruddet på Bekkelaget kom disse utgiftene opp i rundt fem millioner kroner, men dette skjedde på grunn av følgefeilene som gravearbeidet forårsaket. Dermed dekket Hafslund Nett selv disse.

– OSSA har blitt fakturert cirka 38.000 kroner for graveskaden på vår kabel. De hadde ikke bestilt noen kabelpåvisning. Denne kabelen lå i tomgang og hadde ikke noen last når den ble skadet. Således ingen KILE. Regningen er betalt, forteller Schau til Byggeindustrien.

– Vi har utbetalt 146.000 kroner i erstatning fordi en privat lavspenningstavle fikk røykskader da røyk kom inn gjennom et trekkerør med stikkledningen til bygget. Røyken kom fra en høyspenningskabel som smeltet seg ned i dette trekkerøret. I tillegg har vi utbetalt til sammen 13.000 kroner til noen få andre nettkunder for direkte skader som oppsto i deres anlegg, legger han til.

– Ble det vurdert å stille OSSA ansvarlig for KILE-kostnader som følge av følgeskader i denne saken?

– Den store følgefeilen skyltes releinnstillingen på vår transformatorstasjon så det ble ikke vurdert her, svarer han.

VAV: Innskjerpet rutiner

– Prosedyren fra Hafslund for arbeid nær kabler ble ikke fulgt, skriver Tone Spieler i VAV i en e-post til Byggeindustrien.

– Entreprenøren har dekket Hafslunds kostnader for utbedring av skaden. I ettertid har vi innskjerpet rutiner for koordinering, planlegging og gjennomføring av kritiske arbeider i prosjektet. Utover det har vi ingen flere kommentarer til hendelsen, står det videre svaret.