Ole Robert Reitan Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Reitan vant frem mot elektro-konkursbo i Høyesterett

Ole Robert Reitan og hans kone vant frem mot konkursboet til elektrofirmaet Totaltek i Høyesterett.

Saken har sin bakgrunn i en Reitans oppussing av en bolig i Oslo. I etterkant av en omfattende oppussing av en bolig til over 100 millioner kroner.

Det var firmaet Totaltek som sto for de elektriske arbeidene, og de ga en prisopplysning på 12,6 millioner kroner i mars 2012. Når sluttregningen kom hadde prisen på jobben som blant annet omfattet 57 Hi-fi-høytalere og varmekabler i takrenner kommet opp i 19,5 millioner kroner.

Krangelen endte i rettssystemet, og både i tingretten og lagmannsretten vant elektroselskapet frem. Så gikk Totaltek konkurs, men Nordea – som har pant i utestående fordringer i selskapet – ble etter hvert motpart i Høyesterett.

"En elektroentreprenør fikk ikke medhold i at prisopplysning han hadde gitt under utførelsen av elektroarbeider på en bolig i Oslo, ikke var prisoverslag. Under utførelsen av elektroarbeider i forbindelse med full ombygging av en større bolig i Oslo, hadde entreprenøren gitt prisopplysning. Boligeier fikk medhold i at prisopplysningen var å anse som prisoverslag etter bustadoppføringslova § 41 tredje ledd, slik at entreprenørens krav på vederlag som hovedregel ikke kan overstige den opplyste pris vesentlig og høyst med 15 prosent. Ettersom lagmannsretten hadde lagt til grunn at det ikke var gitt prisoverslag, måtte lagmannsrettens dom oppheves", skriver Høyesterett i et sammendrag av dommen.

- Dommen får betydning for alle norske forbrukere som mottar prisopplysninger fra en håndverker/entreprenør fremover. Etter Høyesteretts dom kan forbrukere nå vite at den klare hovedregelen er at nesten enhver prisopplysning som gis av en håndverker/entreprenør vil være et prisoverslag som forplikter håndverkeren. Dette er den prinsipielle siden av saken som er en av årsakene til at Reitan valgte å anke lagmannsrettens dom, skriver senioradvokat Øystein Myre Bremset i advokatselskapet BA-HR i en epost til Dagens Næringsliv.

Totalteks konkursbo dømmes til å betale 428.220 kroner i saksomkostninger til motparten.

Nordea vil vurdere om de vil kreve saken prøvet på nytt i lagmannsretten.