Foto: StatsbyggFoto: StatsbyggRektor Synnøve Solbakken-Härkönen. Foto: StatsbyggFoto: Statsbygg

Samiske byggfagelever får nye lokaler

Samisk videregående skole i Karasjok kunne denne uken åpne nye lokaler for sine byggfagelever.

Det skriver Statsbygg i enpressemeldingpå sine nettsider.

– Nå slipper vi å dra to kilometer for å komme til lageret! sier byggfagselev Isak Johannes Joks.

Onsdag 13. april feirer Samisk videregående skole i Karasjok åpningen av et etterlengtet tilbygg.

Den største av Norges to samiske videregående skoler ligger i Karasjok og har 140 elever. En stor utfordring har, ifølge pressemeldingen på statsbygg.no, vært at elevene på byggfag ikke har hatt egnede lokaler. Det har Statsbygg nå løst med å bygge en romslig bygghall, klasserom, garderober og lager.

– Nå har byggfagelevene endelig alt på ett sted. Tidligere måtte all praksis og lagring av materialer foregå utenfor skolen, sier rektor Synnøve Solbakken-Härkönen.

Samisk videregående skole, Karasjok har på få år halvert tallet på elever som dropper ut. Mye takket være langt mer oppfølging av hver elev, men gode lokaler er også avgjørende, uttaler Solbakken-Härkönen.

– Det fysiske miljøet er veldig viktig for trivselen og for å hindre frafall. Nå har elevene fått et lyst, fint og funksjonelt bygg, sier rektoren.

Solbakken-Härkönen forteller også at byggfag har blitt mer populært blant samisk ungdom.

– Vi har aldri hatt så mange søkere til byggfag som i år. Bedre fasiliteter kan bidra til økt rekruttering og større interesse for faget, sier rektoren.

Prosjektet har hatt kort gjennomføringstid, og sto ferdig på bare sju måneder.

– Et godt samarbeid med Samisk videregående skole i Karasjok har vært avgjørende for den raske gjennomføringen. I tillegg har værforholdene vært på vår side i byggefasen, sier prosjektleder Rainer-Helge Braun i Statsbygg.