For andre gang på to dager må Nye Veier trekke en konkurranse på grunn av regnekrøll. Illustrasjonsfoto.

Ny millionbom for Nye Veier – trekker enda en konkurranse

Tirsdag bestemte Nye Veier seg for å avlyse en anbudskonkurranse etter en kraftig millionbom på volum. Onsdag besluttet de seg for å trekke enda en konkurranse av samme årsak.

Denne gangen er det rammeavtalen for kjøp av tekniske rådgivningstjenester som må trekkes fra markedet på grunn av feil volum på rammeavtalen.

Kontrakten, som blant annet omfatter rådgivning innenfor elektro, teknisk konstruksjon og tunnelkonstruksjon, er lyst ut med en kostnadsramme på fire til seks millioner kroner fordelt på fire år.

Nye Veier oppgir at maksantallet for leverandører er syv.

Volumet fire-fem ganger høyere
Etter en nærmere gjennomgang av konkurransen, som ble lyst ut 11. mars, har Nye Veier funnet ut at volumet bør ligge fire-fem ganger høyere.

– Det er en systemsvikt i bunn for begge de konkurransene vi nå trekker. I dette tilfellet har vi tenkt at de fire til seks millionene er en årlig sum, ikke en totalsum for fire år. Derfor vil nok denne rammeavtalen ligge et sted mellom 25 og 30 millioner når den lyses ut på nytt, sier direktør for kontrakt og anskaffelser i Nye Veier, Bjørn Børseth, til Byggeindustrien.

Den første rammeavtalen som måtte trekkes, vil ved ny utlysning ha en ramme på rundt 80 millioner. Det er 74 millioner mer - eller rettere sagt over 13 ganger høyere -  enn den opprinnelige utlysningen.

- Kontraktene henger sammen
Da Byggeindustrien omtalte den første millionbommen, sa Nye Veier at de kunne love at en lignende feil ikke kom til å gjentas.

– Vi legger oss flate for volumfeilen, og jeg kan forsikre deg om at dette ikke er en feil vi gjør en gang til, sa Bjørn Børseth til Byggeindustrien.

Men dagen etter må altså Nye Veier trekke enda en konkurranse. På bakgrunn av akkurat samme feil.

– Så hvorfor fortalte dere da ikke om denne feilen allerede tirsdag?

– På det tidspunktet visste vi ikke at vi kom til å trekke denne konkurransen, men vi hadde en anelse om at det kanskje var feil volum her også. Og når vi først hadde bestemt oss for å trekke den første konkurransen, fant vi ut at det var hensiktsmessig å trekke den andre også. De henger to konkurransene henger såpass mye sammen at vi vil «tune» de likt, forklarer Børseth.

Alternativet ville ifølge Nye Veier vært å kjøre konkurransene som de er lyst ut, men å gå tom for penger etter et år og lyse dem ut på nytt.

– Men det er klart vi ikke synes dette er en grei situasjon, legger han til.

Trekker ikke flere

– Kommer dere til trekke ytterligere kontrakter?

– Nei, de andre vi har ute går som planlagt. Det kan være at noen tidsfrister skyves på, men det er helt vanlig i slike konkurranser, sier Børseth, som ønsker å avdramatisere tilbaketrekkingene av de to konkurransene.

– Vi har full oversikt over hvor mange tilbydere som har meldt sin interesse, og per dags dato er det ikke flere enn fire som har så vidt begynt å jobbe med tilbud.

– Det er også viktig å frem at dette ikke er noe kritisk for oss tidsmessig. Nå er det viktigste at vi gjennomfører en riktig konkurranse, sier Børseth som forsikrer at rutinene nå er skjerpet inn etter de to anbudsblemmene.