Mekongelven. Foto: Multiconsult

Multiconsult utreder for kraftutbygging rundt Mekongelven

Multiconsult har, i samarbeid med nederlandske Deltares og BOKU Universitetet i Østerrike, utviklet første versjon av retningslinjer for bærekraftig vannkraftsutvikling for Mekongelven.

Det skriver Multiconsult i enpressemeldingpå sine nettsider.

Prosjektet har fått navnet Hydropower Environmental Impact Mitigation on the Mekong Mainstream and Tributaries.

Studiet kan, ifølge pressemeldingen, påvirke fremtidig utvikling av vannkraftutbygging i Mekongregionen, som omfatter Laos, Kambodsja, Thailand og Vietnam, i en mer bærekraftig retning. Det kan også fungere som et oppslagsverk for beste praksis i relasjon til miljøtiltak internasjonalt, skriver Multiconsult.

Møter Verdensbanken

De foreløpige resultatene fra studiet, retningslinjene og manualen, samt beskrivelse av gjenstående arbeid, ble i mars presentert på konferansen Asia 2016, Water Resources and Hydropower Development i Laos. 

– Det var stor interesse for studiet fra en mengde delegater. Verdensbanken har invitert Multiconsult og Deltares over til Washington D.C. høsten 2016, for å presentere studiet for deres ansatte, sier Leif Birger Lillehammer, prosjektleder for studiet. 

Teamet i studiet er flerfaglig sammensatt med nær 20 eksperter fra Norge, England, Nederland, Østerrike og Australia.

Fire faser

Første versjon av retningslinjene og manualen markerer slutten på de to første fasene av studiet, som startet i januar 2015. Studiet er planlagt ferdigstilt etter fase fire, i juli 2017. 

– Vi er nå inne i fase tre, som vil pågå ut 2016, hvor vi vil teste retningslinjer og foreslåtte miljøtiltak for fem planlagte dammer på hoved-vassdraget nord for Vientiane i Laos i et pilotstudie. Dette inkluderer vannkraftverket Xayabury som er under bygging og har innebygget et avansert fiskepassasjesystem, forklarer Lillehammer. 

Testingen vil foregå gjennom avansert og integrert hydrologisk-, hydraulisk-, sediment, vannbalanse- og vannkrafts- modellering. Målet er å vurdere og komme frem til de beste miljøtiltakene vurdert opp mot og integrert med de beste tekniske og økonomiske løsningene, skriver Multiconsult i pressemeldingen.