Bård Øistensen i Husbanken. Foto: nyebilder.no

Husbanken lemper på kravene

Husbanken vil senke sine kvalitetskrav, og ikke kreve mer enn teknisk forskrift for boliger som kan motta Husbanken-støtte.

Det skriver Husbanken i enpressemeldingpå sine nettsider.

Husbanken vil ikke lenger kreve universell utforming eller spesielle miljøegenskaper for utleieboliger som skal få tilskudd, kun teknisk forskrift. Dette, skriver Husbanken, er for å bidra til raskere bosetting av flyktninger.

– Vi letter nå på kvalitetskravene våre for å bidra til at bosettingsarbeidet i kommunene går raskere og enklere, uttaler administrerende direktør Bård Øistensen i Husbanken.

– Våre kvalitetskrav skal ikke hindre fremdriften i kommunenes bosettingsarbeid. Husbanken kommer derfor ikke til å stille kvalitetskrav ut over teknisk forskrift når kommunene skaffer flere utleieboliger. Det vil si at vi lemper på betingelsene om universell utforming og miljøhensyn som vi vanligvis stiller når vi finansierer boliger.

Husbanken oppfordrer kommunene om å samarbeide med private aktører. For å kunne søke tilskudd til utleieboliger må kommunen og utbygger inngå en avtale som gir kommunen tildelingsrett over boligene i 20 år. Vi kan gi tilskudd til både kjøp, oppgradering, ombygging og vedlikehold, fortsetter Øistensen i meldingen fra Husbanken.

Kommunene kan nå også søke om grunnlån til å bygge om boliger til mindre boenheter for midlertidig bolig for enslige mindreårige flyktninger.

Husbanken vil også her fravike kvalitetskravene, og vil derfor finansiere små leiligheter under 40 kvadratmeter, så lenge teknisk forskrift følges.