Administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene vil ha krav om arkitekturutdanning i tiltaksklasse 1 og 2. Foto: Berit Solli

Vil ha krav om arkitekturutdanning

Egil Skavang i Arkitektbedriftene er bekymret for at personer uten noe fagutdanning innen arkitektur gis ansvarsrett for arkitekturprosjektering. 

Ny sentral godkjenning ble innført fra årsskiftet. Kommunaldepartementet har mottatt flere reaksjoner på at bedrifter i deler av næringen, som følge av nye kvalifikasjonskrav, ikke lenger blir sentralt godkjent. Departementet ønsket derfor næringens tilbakemeldinger på de nye kvalifikasjonskravene.

For lave krav

Arkitektbedriftene, BNL, RIF og Maskinentreprenørene var invitert til møte med statssekretær Per-Willy Amundsen i Kommunaldepartementet 6. april om overgangen til ny sentral godkjenning. Arkitektbedriftene og NAL ba i møtet om at det stilles krav til arkitektutdanning også i tiltaksklasse 1 og 2.

- Det hersker åpenbart ulik erfaring blant bransjene. Arkitektbedriftene har så langt ikke mottatt signaler fra sine medlemmer om at de ikke blir godkjent under den nye loven. Arkitektene er derimot bekymret for at det ikke stilles krav til formell arkitektkompetanse for tiltaksklasse 1 og 2, sier administrerende direktør Egil Skavang i Arkitektbedriftene i en pressemelding.

Et byggeprosjekt har høyere tiltaksklasse desto mer komplekst det er.

Ny sentral godkjenning er i stor grad basert på utredningen og rapporten «Enkelt å være seriøs», som de fleste av bransjeorganisasjonene, inkludert Arkitektbedriftene, var sammen om å utarbeide. Loven viste seg å gå noe lenger enn rapporten, og stiller på noen områder tydeligere krav til formell kompetanse, dvs. utdanning.

Videre arbeid

I møtet gjorde Arkitektbedriftene departementet oppmerksom på at det ikke stilles formelle kompetansekrav, dvs. utdanningskrav, til arkitektur for tiltaksklassene 1 og 2, kun i tiltaksklasse 3, og at det gis ansvarsrett for arkitekturprosjektering til personer som overhode ikke har fagutdanning innen arkitektur.

- Vi ba om at kvalifikasjonskravene tar inn denne problemstillingen, og at det stilles krav om arkitekturkompetanse i tiltaksklasse 1 og 2,» sier Skavang.

Det var enighet i møtet om at et videre arbeid med utvikling av kvalifikasjonskravene i ny sentral godkjenning bør skje i en tilsvarende prosess som ble benyttet for rapporten «Enkelt å være seriøs».