Brunvoll - hovedkontor og kompetansesenter

Prosjektleder Odd Kåre Amundsgård i arbeidsfellesskapet AF Kleive/Christie DATerje Dyrseth.

Thrusterprodusenten Brunvoll AS kunne i begynnelsen av april flytte inn i nytt administrasjonsbyggpå Årø i Molde. Et 1970-talls industribygg har gjennomgått en total forvandling gjennom ombygging, rehabilitering og påbygging og fremstår som topp moderne både teknisk og visuelt.

Fakta

Sted: Molde
Prosjekttype: Administrasjonsbygg
Bruttoareal: 9.300 kvm
Byggherre: Høvdingbygget Årø
Totalentreprenør: AF Kleive / Christie DA (Kleive Betongbygg og Christie & Opsahl)
Kontraktsum eks mva inkl. gangbru: Ca. 187 millioner kroner
Total prosjektkost. inkl. kjøp av grunn og bygg: 240 millioner kroner
Arkitekt: Kosbergs Arkitektkontor
Interiørarkitekt: Inventas
Prosjektledelse og byggherreombud: Solid Consult
Rådgiver byggeteknikk: Norconsult
Underentreprenører/leverandører: Riving og miljøsanering: AF Decom l Grunnarb. og transport: Romsdal Anlegg og Ove Gjendem l Rørlegger: Flataker VVS l Elektro: HTL Elektro l Ventilasjon: GK Inneklima l Systeminnredninger: Moelven Modus l Malingsarbeider: Malermestrene BMV l Låsprodukter: Møre Beslag l Stålkonstruksjoner: DS Nor l Fasadeprodukter: Ove Strømsheim l Byggevarer og trelast: XL Bygg Dale Malo l Betong: Sylteosen Betong l Veggelementer: Jatak Fræna l Rekkverk og trapper: Midthaug l Solskjerming: Fasadeprodukter l Heis: Reber Schindler Heis l Adkomstløsninger og porter: Assa Abloy / Crawford l Oppmåling: Buset l Støpeasfalt: Binab l Blikkenslager: R. Myklebust l Taktekking: Icopal l Brannisolering: Firesafe l Takplater: Tata Steel l Grunnisolasjon: Sundolitt l Pussfasade: STO Norge

Til dette bygget, som ligger bare et steinkast fra flyplassen i Molde, skal Brunvoll AS flytte alle ansatte som i dag holder til i Molde sentrum. Nybygget, som blir bedriftens nye hovedkontor og kompetansesenter, ligger på nordsiden av E39.

Brunvolls industrianlegg ligger på sørsiden. Bygningene er forbundet med en ny gangbru over veien som er et spleiselag mellom Brunvoll AS og Statens vegvesen. Gangbrua skal kunne benyttes både av Brunvoll-ansatte og av folk flest som skal krysse innfartsveien.

Entreprenørsamarbeid
Totalentreprenør har vært arbeidsfellesskapet AF Kleive/ Christie DA (Kleive Betong-
bygg AS og Christie & Opsahl AS) med daglig leder i Kleive Betongbygg AS, Odd Kåre Amundsgård, som felles prosjektleder.

Amundsgård og Kleive Betong AS (i dag Kleive Betongbygg AS) har hatt et 35 år langt samarbeids-
forhold med Brunvoll, men denne oppgaven ble noe i største laget for bedriften med 50 ansatte.

Løsningen ble et 50-50-samarbeid med en annen Moldebasert entreprenør-
bedrift, Christie & Opsahl. Samarbeidet har, ifølge Amundsgård, fungert veldig godt.

– Gjennomføringen av byggeprosjektet har også vært tilfredsstillende med tanke på at første etasje i bygget har andre eiere og hele tiden har vært operativ med en større dagligvarebutikk og en trykkeribedrift, sier Amundsgård.

Et signalbygg
Nybygget på 9.300 kvadratmeter er gjennomført som en totalentreprise. Ytterveggene i det gamle Høvdingbygget, som har navnet sitt etter den tidligere Høvding konfeksjonsfabrikk som holdt til her noen år på 1970-tallet, ble skrellet helt av.

Bygget er utvidet med et to-etasjes parkeringsanlegg med plass for ca. 50 biler i hver etasje. Det er også bygd inn en mellometasje i deler av bygget og en tredje etasje på taket av den tidligere konstruksjonen. I tillegg er fasaden mot syd vesentlig endret ved at den firkantede formen på gamlebygget er brutt med en sirkelformet midtdel. Denne detaljen får det gamle, kasseaktige bygget til å framstå som et signalbygg.

– Det var arkitekt Kjell Kosberg som hadde ideen med denne rotunden, sier Terje Dyrseth som har hatt kontrollen i prosjektet på vegne av byggherren gjennom hele prosessen. Dyrseth er Brunvolls tidligere administrerende direktør. Han gikk rett fra direktørstolen til å lede alle fasene av denne store bygge-
oppgaven.

Thrusterform
Det er den utvendige formen av en tunnelthruster (et propell-
styresystem) som er modellen for den sirkelformede detaljen i fasaden, som utvilsomt gir bygget karakter og særpreg både utendørs, men kanskje ikke minst innendørs.

Byggteknisk og konstruksjonsmessig har det ikke vært bare enkelt å plassere en stor, sirkelformet enhet i en eksisterende, firkantet fasade. Amundsgård forteller at fire store bjelker i takkonstruksjonen måtte fjernes. Det bød også på noen utfordringer for fundamenteringen av bygget.

– Kreative og dyktige ingeniører fant en måte å gjøre dette på slik at vi unngikk å pele inne i eksisterende lokaler som var i full drift. Løsningen ble å omfordele lastene til de eksisterende fundamentene som hadde nok kapasitet, sier Amundsgård.

Gangbrua
Arkitekt Kosberg har også tegnet gangbrua over E39, som blir en ny portal ved innkjøringen til Molde fra flyplassen. Brua er 36 meter lang og veide 40 tonn da den ble heist på plass av to mobilkraner siste natta i mars. Glassveggene var da påmontert og støpingen av gulv startet umiddelbart. Det var omkjøring i et drøyt døgn mens arbeidet pågikk.

– Alt gikk etter planen og vi fikk gjort alt arbeidet på brua ferdig uten å måtte arbeide over trafikkert vei med den risikoen det innebærer, sier Amundsgård.

Gangbrua har kostet ca. 16 millioner kroner, inkludert trapper ned til bakkenivå og heis på begge sider. For Brunvoll AS var gangbrua helt nødvendig for å få administrasjonsbygg og fabrikk til å henge i hop. Statens vegvesen hadde et behov for å lage en sikker kryssing av E39 for fotgjengere.

Energi og ventilasjon
Det er lagt inn mange kvaliteter i Brunvolls nye administra-
sjonsbygg som en ikke uten videre legger merke til. Det gjelder ikke minst isolasjon, energiløsninger og ventilasjon. Bygget har fjernvarme fra et flisfyringsanlegg i nærheten. Det samme har fabrikken på andre siden av gata, noe Terje Dyrseth har vært godt fornøyd med. Bygget er gjennomført som et lavenergibygg, tett opptil passivhusstandard og energimerkes «Grønn B».

Det er energisparende ledbelysning i hele nybygget. Belysningen er gjennomført i et nært samarbeid med byens egen lysprodusent, Glamox. Ventilasjon- og oppvarming er av det intelligente slaget. Alt styres fra en datasentral som muliggjør ulik varme i ulike cellekontor, alt etter den enkeltes behov. Ventilasjonsbehovet justeres automatisk etter behov. Står rommet tomt, reduseres ventilasjonen. Også i møterom og andre fellesrom tilpasses ventilasjonen behovet til enhver tid helt automatisk. Dette sparer mye energi.

Brunvoll AS har ca. 300 ansatte. Med nybygget har bedriften litt å vokse på. Av fem kontorfløyer skal én fløy på 850 kvm leies bort. Nybygget er gjennomført med cellekontorer, rett og slett fordi dette var et ønske fra de ansatte. Bare bedriftens reisemontører sitter i landskap når de er i Molde.

I tillegg inneholder nybygget kantine og uteområde ved kantinen, som også kan brukes til andre anledninger, som allmøter og sosiale begiven-heter, med opptil 650 mennesker samlet samtidig. Bygget har i tillegg flere seminarrom, møterom og prosjektrom.


Flere prosjekter