Nye Veiers rammeavtale for bygge- og prosjektledelse ble lyst ut med en verdi på fire til seks milioner over fire år. Nå innrømmer den nye veiutbyggeren glippen.

Nye Veier lyste ut kontrakt med feil volum

En fireårig rammeavtale for prosjekt- og byggeledelse i Nye Veier ble lyst ut med en verdi på fire til seks millioner kroner. Summen skulle fordeles på inntil sju firmaer. – En volumglipp, innrømmer Nye Veier, som først fastholdt at summen var riktig.

Rammeavtalen som ble lyst ut 4. mars i år gjelder for prosjektledelse, prosjektstyring, byggeledelse, planleggingsressurser (kost, tid, logistikk), kontrollapparat ulike prosjektfag, HMS og kvalitetssikring.

«Rammeavtalene vil bli benyttet i fm behov for ekstern kompetanse og kapasitet til Nye Veiers utbyggingsprosjekter innen vei», heter det i utlysningsteksten for rammeavtalen som skal ha en varighet på fire år.

Kritiske spørsmål

På Doffins lukkede sider er det stilt flere spørsmål rundt kontraktutlysningen. Ett av dem er om summen på kontrakten faktisk er en skrivefeil og om det egentlig menes 40 til 60 millioner kroner.

– Fire til seks millioner over fire år tilsvarer 1 til 1,5 millioner per år som igjen tilsvarer et halvt til tre-fjerdedels årsverk per år. Og da snakker vi om personell som faktisk utgjør et bidrag til den praktiske prosjektgjennomføringen, sier en kilde til Byggeindustrien.

– Sett opp mot opplysningene om at Nye Veier har inngått avtaler for over 100 millioner til firmaetablering, blant annet flere advokatfirmaer, så blir dette nesten som en komedie å regne, sier kilden.

Fastholdt at volumet var riktig
I et svar som nylig ble gitt fra Nye Veier AS på Doffins nettsider fastholdt veibyggeren at det faktisk er ment fire til seks millioner.

– Oppdragsgiver har estimert anskaffelsens verdi til mellom 4.000.000 kr. til 6.000.000 kr. Oppdragsgiver har foretatt en realistisk beregning med utgangspunkt i ytelsene som skal anskaffes potensielt under rammeavtalen, som er med noe usikkerhet siden oppdragsgiver er nyetablert og derfor ikke noen historiske forbruksdata å ta utgangspunkt i, svarer Nye Veier til spørsmålsstilleren.

Innrømmer glipp

Men nå innrømmer Nye Veier overfor Byggeindustrien at de har gjort en volumglipp på kontrakten som ble lyst ut og at fire til seks millioner kroner er et for lite beløp på kontrakten.

De vil bruke mandagen på å finne ut hva de kan gjøre for å rette opp feilen.

– Teksten har nok vært litt utydelig, og vi prøver å rette det opp igjen nå. Det er først og fremst volumet vi vil se nærmere på, og vi jobber med en juridisk vurdering på hvordan vi kan løse dette. Spørsmålet er da om vi må avlyse konkurransen eller om vi kan øke volumet. Målgruppen er jo den samme, sier direktør for kontrakt og anskaffelser i Nye Veier AS, Bjørn Børseth til Byggeindustrien.

Vil ikke skylde på noen

Det er et eksternt konsulentbyrå som står som kontaktpersoner for kontrakten og utlysningen.

Likevel vil ikke Nye Veier fordele skyld til noen andre enn seg selv.

– Det er vi som har det hele og fulle ansvaret her. Det er vi som skal kvalitetssikre det som går ut.

– Det er ikke heldig å bomme slik?

– Det aldri heldig å bomme, men vi ønsker ikke å skylde på noen, sier Børseth som mener glippen ikke vil føre til forsinkelser.