Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Dette må du sjekke på visning

Når man nå går inn i årets travleste tid i eiendomsbransjen, er det en rekke ting en boligkjøper bør følge med på.

Det skriver SINTEF Byggforsk i enpressemelding.

Tusenvis av hus og leiligheter legges ut for salg i løpet av eiendomsbransjens topphelger i april og mai.

– Pass på hva du egentlig kjøper. Husk at dette kanskje er en investering for livet, råder seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.

Forhold man, ifølge pressemeldingen, bør undersøke, er takhøyde, dagslys og utsyn, bodplass, tilgjengelighet, fleksibilitet, lydisolering og brannsikkerhet. Andre kritiske punkter er ventilasjon og inneklima, oppvarming/energieffektivitet, elektrisk anlegg, bad/våtrom, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger/terrasser, samt loft og tak.

Høy standard ikke nødvendigvis høy

Det er også mulig å legge inn forbehold ved budgivningen om at selger dekker kostnadene ved eventuelt utbedringsbehov, skriver SINTEF.

– Dersom selger ikke aksepterer et slikt forbehold, bør du tenke deg om. Senk budet, sett av penger til utbedring, eller vurder en annen bolig i stedet, oppfordrer Bøhlerengen.

For de som kjøper boliger som er bygd i henhold til dagens byggeregler, er det viktig å være klar over at disse angir minstekrav.

– Å kjøpe ny bolig med såkalt høy standard betyr nesten aldri at standarden er på mer enn et minimum når det gjelder forhold som lydisolering, fuktsikring og ventilasjon, advarer Bøhlerengen.

Begge har plikt

Ønsker man ekstra standard når det gjelder for eksempel lydisolering eller sikkerhet mot fuktskader i spesielle rom og bygningsdeler, må man altså be om dokumentasjon i form av produktbeskrivelser, tegningsunderlag og lignende, heter det i meldingen.

Selger har plikt til å opplyse om kjente svakheter ved boligen, men kjøper har selv plikt til å undersøke. Boligkjøpere som ikke undersøker nærmere vil ofte ha urealistiske forventninger til hva de har kjøpt, med fare for store, uforutsette utgifter i etterkant.

– Mange har også for lite kunnskap om hva eierskifteforsikringen dekker, og kan føle seg lurt når feil og mangler ikke dekkes av forsikringen. Andre unnlater å sjekke økonomien til utbygger eller borettslag, og blir medansvarlig for tap eller investering i større oppgraderinger, sier Bøhlerengen.