Skanska-sjef Ståle Rød mener det er positivt med utenlandsk deltagelse i de store bygg- og anleggsprosjektene så lenge verdiskapningen beholdes i Norge.

Skanska vil ha mer utenlandsk samarbeid

– Vi skal være åpne for internasjonalt samarbeid, og ha respekt for kulturforskjellen som råder, sier Skanska-sjef Ståle Rød.

Flere av toppene i BAE-næringen var torsdag samlet til et debattseminar i regi av Prosjekt Norge på BI i Oslo. Tema: Kan BAE-næringen være konkurransedyktig også ved såkalte megakontrakter?

Flere aktører i den norske byggenæringen frykter de ikke er i stand til å delta i anbudskonkurransene når kontraktene blir i milliardklassen, og mener bordet dermed er dekket for internasjonale aktører. Men ifølge administrerende direktør Ståle Rød i Skanska, bør det ses positivt på mer samarbeid med utenlandske entreprenørselskaper.

– Har kommet lenger

– Vi skal være åpne for internasjonalt samarbeid. Mange utenlandske selskaper har kommet mye lenger oss her i Norge, for eksempel når det gjelder materialvalg. Jeg ser verdien av at vi beholder den lokale verdiskapningen, men vi skal ikke proteksjonistisk stenge grensene, sier Rød til Byggeindustrien.

Langsiktighet

Trenden i den norske bygg- og anleggsnæringen er klar; kontraktene øker i størrelse, og flere kontrakter vil komme opp i størrelsesorden mellom fem og ti milliarder kroner. Skanska-sjefen mener at vi er avhengige av bevisste valg og langsiktighet for å lykkes, og påpekte blant annet dette under debattseminaret:

– Vi må ha en trinnvis kompetanseutvikling basert på gjenkjennbare gjennomføringsmodeller, og en leverandørutvikling basert på evolusjon. Aktørene må ha tid og mulighet til å tilpasse seg utviklingen som kreves. Det må være rammebetingelser i forhold til etikk, seriøsitet, kompetanse og sikkerhet, og tilførsel av og utvikling gjennom internasjonal kompetanse. Vi må også gi det brede samfunn mulighet til å ta del i verdiskapingen gjennom ulike yrkesvalg, sa Rød.

Ser ti år fremover

Han utdypet også noen ønsker for hvordan situasjonen skal se ut ti år frem i tid.

– Da har vi kompetanse til å løse de oppgavene landet til enhver tid står overfor. Produktivitetsutvikling og innovasjonsarbeid er styrket, og vi har fått økt kompetanse for eksport. Vi er blitt internasjonalt interessante samarbeidspartnere, og bygg- og anleggsnæringen brukes aktivt i norsk motkonjunkturpolitikk.