Kristian Owren, IFI. Foto Robert Walmann

Overflatebransjen vil styrke håndverksfagene

Overflatebransjen samlet seg denne uken på IFIs årskonferanse i Oslo. – En viktig jobb handler om å sikre framtidig rekruttering av gode håndverkere, sier Kristian Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

Nordmenn pusser opp for 70 milliarder i året. Vi maler, tapetserer og legger nye gulv. Ingen andre land bruker mer på vedlikehold og fornyelse av hus og hjem enn oss nordmenn. Bransjen er stor, og den blir større. Derfor er det nødvendig med rekruttering.

- I i år var det 41 søkere til VG2 overflateteknikk i Norge. Året før var det 87. Søkertallene er med andre ord halvert. Dette kan vi ikke leve med. Vi må ta grep for å få opp interessen blant ungdom. Derfor har vi samlet bransjen til IFIs årskonferanse på Soria Moria i Oslo. Her skal vi legge en plan, sier Owren i en pressemelding.

De har invitert eksperter innen retail, delingsøkonomi, statistikk og opplæring til å dele sine tanker om fremtidens muligheter.

Skriker etter nye lærlinger
Øyvind Olsen fra Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) forteller at de jobber med å få tak i ungdom.

- Industrien skriker etter nye lærlinger. Jobbene ligger og venter. Vi vil arbeide for at flere skal se de store mulighetene i bransjen. Jeg tror ungdom ser på hverandre. Når en i kameratgjengen velger håndverksfag, blir det lettere for de andre å følge etter. Dette er en stor og viktig sak for oss og vi er glade for at IFI nå samler troppene og får fart på debatten om rekruttering til bransjen, sier han.

Verdens beste jobb
Malermester Bo Lunde hos Jens Petter Lunde AS er også på plass på IFIs årskonferanse. Han er ikke i tvil:

- Jeg har verdens beste jobb. Den er variert og skapende. Det jeg gjør, ser alle. En flink håndverker vil heller aldri bli arbeidsløs, sier den erfarne maleren.

Han tror flere vil velge håndverksfag dersom fagene blir presentert på en bedre måte.

- Vi må snakke høyt og positivt til ungdom og foreldre. Det er viktig at ungdommer blir presentert for alle mulighetene de har. De smarte velger håndverksfag, mener han.

Tar samfunnsansvar
Asle Hermansen jobber med opplæring og rekruttering hos Veidekke. Han inntok talerstolen med sin fanesak: At landets ungdom skal velge yrkesfag.

- Før søknadsfristen til videregående i år kjørte vi en stor kampanje på tv og i sosiale medier. Ikke primært for at Veidekke har for få søkere til lærlingplassene, men fordi bransjen generelt trenger drahjelp til rekruttering. Resultatet av kampanjen ble at søkertallene økte spesielt i Oslo, der det tidligere har vært lavt. Vi som et stort selskap har ressurser til å ta et slikt samfunnsansvar, sier han.