Offentlige anskaffelser

StedOslo, Norge
ArrangørNBEF og TFSK
Fra24.05.2016
Til25.05.2016
TidspunktTirsdag kl 8.30 - onsdag kl 16.30

Målgruppe:
Kurset er utformet med tanke på alle som er involvert i det offentliges innkjøp av varer og tjenester, og inngåelse av bygge- og anleggskontrakter. Dette gjelder enten de er ansatte eller engasjerte av kommuner, staten eller offentligrettslige foretak. På samme måte er kurset rettet inn mot alle de som på leverandørsiden deltar i utarbeidelsen av tilbud og er med under gjennomføringen av konkurransen.

Forelesere:
Professor dr juris Lasse Simonsen
Lasse Simonsen er professor ved Det juridiske fakultet i Oslo. Han ble i sin tid stipendiat i Oslo i 1991, og tok sin doktorgrad i 1997 med avhandlingen «Prekontraktuelt ansvar», hvor blant annet de anbudsrettslige problemstillingene står sentralt. Før Lasse Simonsen begynte på universitetet var han i flere år direktør for juridisk avdeling ved Statens bygge- og eiendomsdirektorat (nå Statsbygg). I denne perioden sto han sentralt under fremforhandlingene og utarbeidelsen av en rekke norske standarder, blant annet NS 3430 og NS 3431. Før tiden i direktoratet praktiserte Lasse Simonsen noen år som advokat, og var dommerfullmektig i to år.

Advokat Arne Scott og partner i Pacta Advokatfirma AS
Arne Scott er advokat i Pacta advokatfirma AS. Han har vært partner i advokatfirma Kluge, medlem av ledergruppen i utbyggingsprosjektet for Telenors nybygg på Fornebu, leder av juridisk avdeling i Statsbygg, og advokatfullmektig i advokatfirma BA-HR. Scott var sentral ved forhandlingene av prosjekterings- og rådgivningsstandardene; NS 8401 og NS 8402, og Norsk bygge- og anleggskontrakt; NS 8405. Scott har bred og omfattende erfaring fra foredragsvirksomhet.

Kursomtale:
Hvis ønskelig kan TFS på vegne av Advokatforeningens medlemmer, sende inn kursdokumentasjon og deltakerliste for godkjenning av kurstimer.

Reglene om offentlige anskaffelser er nå inne i en brytningstid hvor hele regelverket er under revisjon. Dagens forskrift er fra april 2007, men det foreligger forslag til omfattende endringer i gjeldende regler for offentlige anskaffelser. For det første har EU vedtatt nye anskaffelsesdirektiver som skal implementeres i det norske lovverket i løpet av våren 2016. Dernest har forenklingsutvalget – NOU 2014: 4 – foreslått en ganske dramatisk omlegging av de nasjonale anskaffelsesreglene. Enkelte deler av disse forslagene er satt i kraft allerede fra den 1. juli 2015. Dessuten har regjeringen i en pressemelding signalisert at forhandlingsforbudet ved anbudskonkurranser vil bli fjernet våren 2016. I tillegg er deler av håndhevelsessystemet som ble innført for noen få år siden, under en delvis revisjon.

Kjennskap til det nye regelverket og den nye klagemuligheten er en absolutt betingelse for de som er involvert i offentlige anskaffelser, enten dette er på oppdragsgiver- eller leverandørsiden. Kurset foretar en bred gjennomgang av alle viktige sider ved forskriften og legger stor vekt på den praktiske anvendelsen av reglene, blant annet ved bruk av en rekke eksempler hentet fra klagenemndas nyeste praksis. På samme måte som under entreprisekurset, vil begge foredragsholderne delta aktivt under samtlige foredrag. Dette er en undervisningsform vi har fått meget gode tilbakemeldinger på.

I dette kurset vil vi sette fokus på:
– En grundig forståelse av hva anskaffelsesreglene går ut på
– Den praktiske anvendelsen av reglene
– De problemene som kommunene står overfor
– Hvilke muligheter gir regelverket for fleksibilitet
– Oversikt over de ulike anskaffelsesmodellene

– Håndteringen av forhandlet prosedyre
– Hvilke krav som stilles til partene

Påmeldingsfrist: 26. april

Program og påmelding