Carl Henrik Borchsenius

Planarbeid er teamarbeid!

Befolkningsveksten som er forventet fremover krever en betydelig utvikling av infrastruktur, boliger og næringsbygg i landet vårt. Vi har alle et ansvar for at denne utviklingen skjer på en effektiv og bærekraftig måte. Alle involverte parter i en reguleringsprosess må bidra og samarbeide. På en helt annen måte enn i dag.

 Carl Henrik Borchsenius

Næringspolitisk rådgiver
Norsk Eiendom

I følge SSB vil Norge frem til 2040 vokse med over 1 million innbyggere. Den største økningen vil komme i, eller nær, storbyene. Utbyggingen som kreves for å møte denne befolkningsveksten må planlegges på en slik måte at den ivaretar mange ulike hensyn. Dette gjelder blant annet ivaretakelse av klimautfordringene og behovet for å skape en trygg og attraktiv by for alle ulike brukere.

For å lykkes med disse utfordringene må involverte parter utvise forståelse og respekt for hverandres roller. Utbyggere må innse at eiendomsutvikling er byutvikling og være sitt samfunnsansvar bevisst. Samtidig må myndighetene erkjenne at det er utbyggerne som sørger for den faktiske byutviklingen ved at de er villige til å håndtere risiko på mange nivåer og gjennomføre sine utbyggingsprosjekter.

Et annet viktig område som må forbedres er medvirkning. Medvirkning av naboer og andre berørte parter håndteres for dårlig i mange tilfeller i dag. Konsekvensen av det er mange og lange omkamper. Ofte med lite tilfredsstillende resultat for de ulike aktørene. For at medvirkningen skal være konstruktiv, er det helt avgjørende at den kommer til rett tid i prosessen. Videre er det avgjørende at det kommer tydelig frem på hvilke områder (til hva) det kan komme innspill, og hva som allerede er fastlagt i overordnede planer. Det er i tillegg grunn til å minne om at også overordnede planer er blitt til gjennom demokratiske prosesser.

Det er politikere som vedtar reguleringsplanene. De styres ofte etter hva som gir flest stemmer ved neste valg. Vi trenger politikere som tør vedta planer som ser lengre enn til neste valg og som legger til rette for en ansvarlig og fremtidsrettet byutvikling.

For å sikre at vedtatte reguleringsplaner faktisk blir bygget, er det avgjørende at det underveis er en konstruktiv dialog mellom kommune og utbygger. Partene må i felleskap bli enige om hvilken infrastruktur som er nødvendig og hvordan kostnadene skal fordeles. Regningen for utbyggers bidrag er det til slutt boligkjøperen som må betale. Dette er kanskje et av de viktigste elementene for å unngå for kraftig vekst i boligprisene.