Ikke i min bakgård

Boligprisene stiger fortsatt, ikke minst i Stor-Oslo, hvor boligbyggingen er altfor lav. Det er nå mer tydelig enn noen gang at man må få fortgang i utbyggingen.

Meldinger fra både OBOS og Selvaag Bolig tyder på at markedet er hett om dagen. Det er få boliger i markedet, noe som presser prisene opp, og dette gjelder da også nyboligmarkedet. I løpet av årets første tre måneder har prisene på OBOS-boliger i Oslo steget med 11,5 prosent.

Dermed er det nå helt nødvendig å bygge opp tomtebankene og få regulert nok tomter på de riktige stedene. Det er et enormt press på å skaffe seg boliger på det sentrale Østlandet, og det er ikke til å komme unna at hovedstaden er mest attraktiv.

Det å skaffe til veie nok tomter og dermed boliger synes å være utfordrende for kommunene hvor presset er hardest.

OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj er helt klar på at prisutviklingen viser at myndighetene må få fart på boligbyggingen. Det er nå slik at etterspørselen etter boliger er mye større enn tilbudet, og han oppfordrer byrådet i Oslo om å handle. Før valget kom det lovnader om å regulere flere boliger, og det er lagt frem spennende planer som kan få fart på dette, men nå må man i enda større grad vise handlekraft som kan resultere i nye utbyggingsområder.

Plan- og reguleringsarbeidet tar som kjent altfor lang tid i Norge. Innsigelsesmulighetene er mange, og selv om det er satt i gang tiltak for å gi mer effektive reguleringsprosesser, tar dette for lang tid og for mange kan påvirke og forsinke slike viktige prosesser.

Alle er stort sett enige om at det må bygges flere boliger for å hindre et for sterkt prispress, som kan sørge for at store grupper blir hindret i å bo i og rundt Oslo. Det må åpnes opp for nye områder som kan bygges ut, og det er selvsagt bred enighet at dette i stor grad må skje i og rundt de viktige kollektivknutepunktene. Problemet er ofte slik at dette høres greit ut, så lenge det ikke skjer i min bakgård. Det bør heller skje hos noen andre - her vil ikke en slik utbygging passe like godt. Slike eksempler er det mange av, og det er helt klart at de enkelte kommunene må bli langt tøffere på dette området og se til at det bygges ut der det er mest hensiktsmessig i et overordnet perspektiv. Det kan rett og slett ikke bli slik at de som sitter med fine boliger i etablerte strøk sørger for å trekke stigen opp etter seg.

Utbyggingen på Fornebu kan være et eksempel å se nærmere på. Her legger man nå opp til en kraftig utvidelse av antall boliger som er planlagt i det etablerte området. Man ønsker nå å øke utbyggingen fra 6.300 til opp mot 11.000 boliger. Andre har tidligere sagt at det er plass til enda flere. Sannsynligvis vil etablerte beboere i området jobbe mot en slik utvidelse, men en slik utbygging er noe samfunnet bør sørge for at skjer – og da må jo åpnerbart den nye banen også komme på plass. Med tanke på at det offentlige går inn med store summer i utbyggingen av en slik bane, er det dermed også selvsagt at det må bygges opp boligområder rundt denne.

Nettopp disse problemstillingene er noe Boligprodusentene vil diskutere på sin boligkonferanse 19. april. Forhåpentligvis vil kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner her komme med forslag til en effektivisering i plandelen av Plan- og bygningsloven. Høringsfristen gikk ut 15. november og næringen har fått komme med sine innspill. Nå gjelder det få satt den nye plandelen ut i live.