Både offentlige og private rør blir gjenstand for rørfornying, noe som en rekke sameier, privatboliger og leiligheter har erfart.

Legger rør uten å grave og rive

Tilstanden på de offentlige vann- og avløpsrørene i storbyene er kritisk. Mange av de omfattende tiltakene som trengs, kan gjøres med grave- og rivningsfrie metoder.

For å opprettholde dagens standard, er årlig fornyelsestakt anslått til omtrent 1,5 prosent av hele rørnettet. I dag er takten omtrent 0,6 prosent. Til dette trengs det svimlende 290 milliarder kroner.

Vann- og avløpsrør er lagt i bakken for å vare i 100 år. Det er ekstremt lenge, gitt vår geologi, topografi og klima. For det er ekstremt kostbart å legge og vedlikeholde rør i vårt land sammenliknet med land som har mindre fjell, leire og telehiv.

– Vi har en lekkasjeandel i norske vannledninger på opp

Olimb har siden starten fornyet mer enn en million meter offentlige rør, og har rørfornyet rundt 8.000 leiligheter, bare de siste par årene.

mot 30 prosent, som er det høyeste tapet i Europa. Det er egentlig en katastrofe, særlig med tanke på at vi kanskje har den aller beste vannkvaliteten i verden. Heldigvis har norske kommuner fantastisk kompetanse på eget nett. Derimot har de for lite ressurser til å gjør alle utbedringer som kreves. Den dagen du eller bedriften din er uten vann på grunn av lekkasje, eller kloakken flyter fordi en hovedledning er sprukket eller på grunn av tett avløp, da ser du kanskje en av våre biler der du bor. I Olimb borer vi og legger nye rør, vi fornyer eksisterende vann- og avløpsrør, vi fornyer rør for privatboliger og sameier og vi fornyer røranleggene på oljerigger, sier administrerende direktør i Olimb, Carl Christian Sibbern.

Rørfornying
– Rørfornying som begrep er oppfunnet og forvaltet av Olimb og handler om å etablere et nytt rør i et gammelt, ødelagt rør uten å grave eller rive. Teknikken brukes både innen vann og avløp i privat og offentlig sektor. Vi har også utstrakt bruk av grave- og rivningsfrie metoder (NoDig) for legging av rør, kabler, ledninger, fiberoptikk, høyspentledninger. Videre anlegger vi eller rehabiliterer rør og kulverter under jernbane, vei og elver. Våre metoder er et fornyet rør, et nytt rør eller et levetidsforlenget rør uten å grave eller rive. Og, ikke minst viktig, det koster ofte ned mot en tredel av prisen for legging av nye rør på den tradisjonelle måten, påpeker Sibbern.

Starten på rørfornyingen gjennomføres ved at eksisterende rør renses for dritt og spyles rene før en rørinspeksjon kan iverksettes. Ofte må det sendes inn en robot for å fjerne eventuelle steiner eller røtter. Neste trinn er en inspeksjon med kamera som filmer innover slik at man kan danne seg et inntrykk av om eksisterende rør kan fornyes for deretter å gjøre nøyaktige oppmålinger. Rørene kan som regel rørfornyes. Selve rørfornyingen skjer med en ”strømpe” (foring) som tilsettes ulike polymerer (plaster) og deretter vrenges inn i det eksisterende røret. Det ”nye” røret skal tåle samme påkjenning som et nytt rør og sikrer samtidig at utenforstående bakterier ikke slipper til i vannledninger eller kloakk ut av avløpsledninger.

Midgardsormen
Det over 130 år gamle avløpssystemet i gamle bydel Oslo hadde store problemer med å håndtere de økte avløpsmassene og klimaendringene. Konsekvensen var igangsettingen av et nytt avløpssystem som slanget seg fra Kuba til Bekkelaget Renseanlegg, fordelt på åtte delprosjekter.

– Dette var Oslo Vann og Avløps aller største prosjekt noensinne, og prosjektet fikk navnet Midgardsormen. Olimb vant kontrakten på det enorme rørprosjektet. Prosjektet bød på noen av de største utfordringene vi hadde vært borti. Arbeidsmetodene var mikrotunnelering og det sto ferdig høsten 2014, til planlagt tid, sier han.

Rehabprosjekter
Olimb-konsernet jobber bredt. Både offentlige og private rør blir gjenstand for rørfornying, noe som en rekke sameier, privatboliger og leiligheter har erfart. Olimb har siden starten fornyet mer enn en million meter offentlige rør, og har rørfornyet rundt 8.000 leiligheter, bare de siste par årene.

– Det som imidlertid er nytt for mange, er vår rolle offshore. Ute på plattformene er det kontinuerlig behov for rørfornying, og selv om det nå er dårlige tider i oljeindustrien, tar ikke rørene hensyn til det. Vi rørfornyer alle typer rør på plattformen og har spesialisert oss på de industrielle rørene, sier han.

– Rørfornying handler om å etablere et nytt rør i et gammelt, ødelagt rør uten å grave eller rive. Teknikken brukes både innen vann og avløp i privat og offentlig sektor, sier administrerende direktør i Olimb, Carl Christian Sibbern.