Nye permitteringsregler reddet lønnsforhandlingene

I sluttfasen kom regjeringen inn og bidro sterkt til at partene kom til enighet i lønnsforhandlingene innen frontfaget. Den utvidede permitteringstiden er noe både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene har etterspurt i lengre tid - og noe som er sterkt ønsket også innen byggenæringen.

Som vanlig måtte man mekle langt over fristen for å komme i mål innen industrioverenskomsten/frontfaget. I går satt man et halvt døgn på overtid før man kom til enighet. Det tyder på at årets forhandlinger har vært svært vanskelige, selv om alle på forhånd innså at årets oppgjør kom til å bli magert med tanke på landets økonomiske situasjon.

Det er heller ikke tvil om at regjeringen måtte trå til i år for å hindre en storstreik. Partene, Norsk Industri og Fellesforbundet, måtte to ganger søke hjelp hos regjeringen – og hjelp fikk de. Partene innså at de ikke kom til å bli enige om det vanskelige pensjonsspørsmålet, og lot regjeringen overta denne saken – og regjeringen skal nå utrede nye pensjonsløsninger. I tillegg sa regjeringen etter lang tids press endelig ja til å justere på permitteringsreglene. I dag er det slik at man kan være permittert i 30 uker. Dette utvides nå til 52 uker. Bedriftene selv øker sine forpliktelser fra to til tre uker, og staten tar hånd om de resterende ukene.

Med nedgangen innen olje- og gassnæringen, er dette noe som har vært sterkt ønsket fra arbeidslivets parter og opposisjonen i Stortinget. Erna Solberg og co har imidlertid ikke ønsket å gjøre noe med dette før partene i arbeidslivet trengte denne hjelpen for å unngå en streik. Nå blir dette tatt inn i revidert nasjonalbudsjett for 2016 som presenteres senere i vår. Dette er selvsagt meget viktig, og vil også kunne hjelpe utsatte virksomheter som er berørt av nedgangen også i byggenæringen, og da spesielt på Vestlandet.

Det økonomiske utfallet i forhandlingene ble som ventet relativt magert. Lønnsveksten anslås til 2,4 prosent, med et generelt tillegg på null kroner. Det er ekstremt viktig at man klarte å komme til enighet i frontfaget. En streik hadde vært ødeleggende for mange virksomheter som i dag sliter i et utfordrende marked. Det kunne rett og slett veltet mange selskaper.

At man kom til enighet i frontfaget er også meget viktig med tanke på de videre lønnsforhandlingene som kommer utover våren, både i privat og offentlig sektor. Nå ligger mye til rette for at man skal klare å komme i havn også i forhandlingene som venter.

Det er ikke tvil om at det vil bli utfordrende også for fagene som gjenstår, men det vil overraske mye om man ikke kommer i mål.

Innen byggenæringen er det flere overenskomster hvor man nå skal komme til enighet. Først kommer byggfag og byggeindustrien. Vi ser nå optimistisk med tanke på at de skal bli enige også her. Noe annet vil være en stor skuffelse.