Riksmekler Nils T. Dalseide leder meklingen for frontfagsoppgjøret lørdag kveld. Han regner med at meklingen går til overtid. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Meklingen pågår flere timer på overtid

Over seks timer på overtid forsøker fortsatt Norsk Industri og Fellesforbundet å komme til enighet om en avtale som hindrer storstreik i industrien.

Fristen gikk ut ved midnatt, men partene sitter fortsatt i forhandlinger ledet av riksmekler Nils Dalseide.

Dersom de ikke blir enige, vil 26.000 LO-medlemmer gå ut i streik, ifølge Fellesforbundet. Det er meldt plassfratredelse for 800 bedrifter tilsluttet Norsk Industri og bedrifter som arbeidsgiverforbundet har direkteavtale med.

Da han møtte pressen like før midnatt, understreket Dalseide at det lå an til en lang natt med mekling.

– Det må betydelig bevegelse til for at partene skal bli enige. Det kan gå fort, men det kan også gå sakte, uttalte han.

Legger grunnlaget

Det gjenstår flere viktige prinsipielle spørsmål som Norsk Industri, som representerer arbeidsgiversiden, og Fellesforbundet, som representerer arbeidstakersiden, har veldig motstridende interesser og syn på.

Arbeidsgiverne har pekt på oljenedtur, svak økonomisk vekst og økende ledighet som argumenter for et svært moderat oppgjør. Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen gikk på forhånd ut og varslet at dette ville bli et rent nulloppgjør.

Arbeidstakerne krever imidlertid at kjøpekraften opprettholdes og at ordninger rundt reisebestemmelser, som borteboertillegg, ikke endres i deres disfavør.

Overenskomsten i det såkalte frontfaget er spesielt viktig, fordi den danner et viktig grunnlag for øvrige meklinger utover våren.

Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det innebærer at partene i tillegg til å forhandle lønn, også skal revidere tariffavtalen. I forkant av meklingen har pensjon blitt trukket fram som et av de vanskeligste områdene å komme til enighet på.

Vestlandet rammes

Faren for streik var fortsatt til stede da meklingsfristen utløp.

– Det er ingen indikasjon i den ene eller andre retningen. Men det er som forventet at det tar lang tid og at det er vanskelig, sa Dalseide, og la til:

– Det er fortsatt slik at mindre ting som er nødvendige for å finne en helhet, er det dynamikk og bevegelse på. Vi legger stein på stein.

Dersom det blir streik, vil det ramme virksomheter som allerede er i en vanskelig situasjon. Fellesforbundets oversikt viser at flest vil bli tatt ut i de oljedominerte vestlandsfylkene Hordaland (4.035 ansatte) og Rogaland (3.505 ansatte).

– En streik vil ramme arbeidsgiverne, noe vi mener er riktig. Den kan også ramme publikum på sikt, men i utgangspunktet skal den ramme arbeidsgiverne, uttalte kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet til NTB lørdag.

Også sist det var hovedoppgjør, i 2014, forhandlet Norsk Industri og Fellesforbundet på overtid. Den gang kom partene til enighet drøyt 19 timer etter fristen.