Senioringeniør Vidar Stenstad og Direktoratet for byggkvalitet jobber på oppdrag fra KMD med en bred gjennomgang av byggteknisk forskrift (TEK10) for å forenkle og forbedre byggereglene og redusere byggekostnadene. Foto: Stefan Offergaard

TEK17: La fram 12 nye utredninger

Direktoratet for byggkvalitet presenterte onsdag 12 utredninger med forslag til endringer i byggteknisk forskrift.

I 2015 ga byggenæringen og andre aktører en rekke innspill til hva som bør forenkles i byggteknisk forskrift. Mange av forslagene er nå utredet.

Onsdag ettermiddag presenterte Direktoratet for byggkvalitet 12 utredninger som kan gi grunnlag for å endre krav i TEK.

- Innspillsmøtene i 2015 viste at byggenæringen ønsker at funksjonskravene i TEK videreføres, men at de suppleres med mer tydelige og konkrete ytelser til bruk ved forenklet prosjektering, sier prosjektleder for TEK17 i DiBK, senioringeniør Vidar Stenstad i en pressemelding.

Avdelingsdirektør Ketil Krogstad sa i sitt innlegg under informøtet at TEK17 skal gjøre det enklere for brukerne å forstå hvilke krav som gjelder, og hva som må til for å oppfylle kravene.

- Dette vil bidra til å redusere kostnader, og opprydding er også en nødvendig for at forskriften skal bli mer digitaliseringsvennlig. Man kan si at TEK17 staker ut retningen for neste generasjon byggtekniske krav, sa Krogstad, og la til:

- Det er verdt å minne om at det finnes alternativer til regulering. Lemping eller fjerning av krav i TEK kan begrunnes med at det finnes andre måter å oppnå den samme kvaliteten på. TEK skal gi minimumskravene, mens markedet kan etterspørre og levere bedre kvalitet. Da trengs kunnskap og kompetanse, om hva som lønner seg og om hva gir best avkastning på byggene for eierne og brukerne.

Les også: Håper TEK17-dialog ikke visner etter tidlig innspillmøte