Illustrasjosnfoto

Inviterer til debatt om mega-kontrakter og norsk byggenæring

Norsk byggenæring frykter de ikke er i stand til å delta i anbudskonkurransene når kontraktene blir i milliardklassen. De mener bordet dermed er dekket for internasjonale aktører. Er det riktig?

Fakta om Prosjekt Norge

Prosjekt Norge er en nasjonal arena for utveksling av erfaringer, bygging av nettverk og representerer et sterkt fagmiljø som fungerer som en ekstern referanse til virksomheters egen prosjektkompetanse. Prosjekt Norge er et forskningsbasert samarbeid med norsk næringsliv og forvaltning. Fundamentet i senteret er de organisasjonene som har gått inn som partnere og betaler en årlig kontingent. 

Hva er mulighetene for å snu denne situasjonen? Kanskje får vi svar i et debattseminar hos Handelshøyskolen BI 7. april.

Det er en klar trend i økning av størrelsen på kontraktene som settes ut i forbindelse med norske bygg- og anleggsprosjekter. Flere kontrakter vil komme opp i størrelsesorden 5-10 mrd. kroner. Det er få norske entreprenører som føler seg rustet for å ta slike store og komplekse oppgaver, tross at det ikke skal være en bevisst strategi i neste Nasjonal transportplan (NTP) å tiltrekke seg internasjonale leverandører.

Det finnes en klassisk gjettelek: «Hvordan spiser man en elefant? Jo, en bit av gangen!» Men; hva gjør du når du ikke får lov til å dele opp elefanten i mindre biter? Kan det være en løsning å dele opp prosjektene slik at det ble mer overkommelig for norske bedrifter å delta, eller må norske bedrifter lære å håndtere større prosjekter? Eller, ligger kanskje svaret i at vi må revurdere tanken om hvordan anbud skal lyses ut?

Kontraktsmodeller anvendt i prosjekter er et forskningstema NTNU har arbeidet med i mange år. Nylig har et forskningsteam kartlagt hvilke relasjonsorienterte kontraktsmodeller som har vært benyttet i ulike europeiske land i statlige infrastrukturprosjekter og flere stipendiater ved både Institutt for bygg, anlegg og transport og Institutt for produksjons- og kvalitetsteknikk arbeider med temaet.

- Det synes som vi står ved et veiskille mellom ønsket om mer effektive prosjekter gjennom større kontrakter og muligheten for å la norske leverandører ta del i de store prosjektene fremover sier professor Bjørn Andersen ved NTNU, som også er senterleder for Prosjekt Norge.

Prosjekt Norge spør derfor:

·Hvordan kan BAE-næringen bli konkurransedyktig også ved større kontrakter?

·Hvilke betingelser skal til for å utvikle leverandørene?

·Hvem kan vi lære av?

Jan Arve Haugan, President & CEO i Kværner, Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, og Ståle Rød, administrerende direktør i Skanska, kommer og deltar i debatten. Les mer om konferansen her