Nå kan miljøfotavtrykk for eksplosiver beregnes

For første gang er det nå mulig å beregne miljøpåvirkningene ved å bruke eksplosiver.

Det er fordi verdens første PCR – Product Category Rules for "Eksplosiver og Detonatorer" – i disse dager er blitt godkjent og publisert av EPD-Norge, skriver de i en pressemelding.

Dermed kan virksomheter i denne bransjen nå utarbeide EPD’er (Environmental Product Declaration) for sine produkter og løsninger.

Næringslivets behov for å dokumentere miljøprofilen til sine produkter stiger. Markedene etterspør stadig oftere kunnskap om produktenes miljøprestasjoner, ikke bare under bruk, men under hele livssyklusen. Miljødeklarasjonen EPD dekker dette behovet.

– Vi ser at det er en økende etterspørsel etter miljødokumentasjon for eksplosiver og detonatorer. Nå som vi har utarbeidet en PCR, vil dette forenkle arbeidet med at virksomheter innen vår bransje kan utvikle sine egne EPDèr. Dette er til nytte for hver enkelt virksomhet og for oppdragsgivere og andre viktige aktører i hele vår verdikjede, sier Are Hauger i Austin Powder.

Daglig leder Håkon Hauan i EPD–Norge [i] sier at interessen for EPD fortsatt øker, og at det er meget gledelig at EPD-Norge kan publisere verdens første PCR for eksplosiver og detonatorer.

– En PCR skal med basis i LCA – Livsløpsanalyse, blant annet fastlegge hvilke stoffer analysen skal omfatte, sier Hauan. Dette sikrer at produsenter må oppgi innhold av stoffer med vesentlig miljøpåvirkning i produktet, samtidig som det blir enklere for kunden å sammenligne miljøprestasjonene til flere produkter innen samme produktkategori.

For første gang er det nå mulig å beregne miljøpåvirkningene ved å bruke eksplosiver. EPD-Norge er veldig glade for å kunne være del av dette fremskrittet.

EPD Norge mener også at EPD og miljødeklarasjoner kan være en viktig faktor for "det grønne skifte", innføring av sirkulær økonomi og omstilling, både på bedriftsnivå og samfunnsnivå.


[i] Næringslivets Stiftelse for miljødeklarasjoner, EPD-Norge ble etablert av Næringslivets Hovedorganisasjon og Byggenæringens Landsforening i 2002.

Bilde: Austin Powder, av Are Hauger

Bilde: Håkon Hauan, EPD-Norge