Foto: Elkem

Næringsministeren gjenåpner Elkem-anlegg

Næringsminister Monica Mæland besøker tirsdag Elkem Bjølvefossen for gjenåpne verdens eldste energigjenvinningsanlegg for smelteverk.

Elkems anlegg i Kvam kommune har blitt oppgradert, og vil gi vestlandsbefolkningen 40 prosent mer gjenvunnet energi, skriver Elkem i en pressemelding.

– Økt kapasitet på energigjenvinningsanlegget vil styrke vår konkurransekraft og sikre arbeidsplassene på verket. Gjenoppstartingen av anlegget er en merkedag for verket og for lokalsamfunnet her i Ålvik, uttaler verkssjef Børge Hauge i pressemeldingen.

Elkem Bjølvefossen har vært gjennom en stor omstilling de siste ti årene. I dag leverer bedriften nesten utelukkende spesialprodukter, og er, ifølge pressemeldingen, en sentral leverandør til europeisk bilindustri.

– De fleste europeiskproduserte biler har i dag materialer fra Bjølvefossen. Denne posisjonen har vi fått til gjennom knallhard fokus på kostnader, kvalitet og kompetanse. Investeringen i gjenvinningsanlegget er en bekreftelse for oss på at konsernet nå satser videre her i Ålvik, og derfor er dette en merkedag for oss. Nå gleder vi oss til å drifte det nye anlegget og øke energieffektiviteten ytterligere, fortsetter Hauge i meldingen.

Med støtte fra Enova har Elkem Bjølvefossen utvidet og oppgradert gjenvinningsanlegget på Bjølvefossen, som har vært i drift siden 1977. Oppgraderingen gjør at anlegget vil gjenvinne energi som elektrisitet som tilsvarer forbruket til 4.000 norske husstander i året (75-80 GWh). Potensialet for anlegget vil være 85 GWh, skriver Elkem.

Næringsministeren vil sammen med administrerende direktør i Elkem, Helge Aasen og administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad se på det oppgraderte energigjenvinningsanlegget, og ministeren vil gjenåpne anlegget offisielt.

– Energigjenvinning og -effektivisering er svært viktig for Elkems konkurransekraft på lang sikt. Imidlertid er det vanskelig å gjennomføre slike kapitalkrevende prosjekter i konkurranse med andre investeringsprosjekter med mye større lønnsomhet, og prosjekter hadde derfor ikke latt seg gjennomføre uten støtten fra Enova. Investeringen har gitt anlegget et betydelig klimagevinst, og den elektrisiteten fra anlegget vil mates rett inn på nettet. Åpningen av dette anlegget bekrefter vårt fokus på energieffektiv produksjon, sier administrerende direktør i Elkem Helge Aasen.