Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Lastebileiere opplever mer trusler og vold

Andelen medlemmer i Norges Lastebileier-Forbund (NLF) som har opplevd kriminelle forhold som trusler, vold og utpressing, er mer enn doblet på fire år, ifølge en ny undersøkelse.

– De kriminelle blir tøffere og skyr stadig færre midler, sier administrerende direktør i NLF, Geir A. Mo.

Norstat har på vegne av NLF og forsikringsselskapet If gjennomført undersøkelsen som kartlegger kriminalitet i lastebilnæringen. I 2016 oppgir 7 prosent av NLFs medlemmer at de har opplevd kriminelle forhold som vold, overgrep og utpressing. I 2012 svarte 3 prosent det samme.

Av undersøkelsen kommer det også fram at 41 prosent sier at de har opplevd tyveri eller ran, en andel som er omtrent uendret siden 2012. Blant dem som oppgir å ha opplevd tyveri eller ran, sier 68 prosent at de har blitt frastjålet diesel.

Andelen medlemmer som har opplevd andre former for kriminalitet, som tyveri av dekk, kjettinger og annet utvendig utstyr, og i noen tilfeller hele kjøretøy og hengere, har økt fra 5 til 13 prosent.

– Det er helt åpenbart at det står organiserte nettverk bak. Dette ser vi stadig eksempler på ved at hele vogntog blir stjålet og fraktet med høy logistisk presisjon ut av landet, sier Mo, som etterlyser større oppmerksomhet rundt organisert transportkriminalitet fra myndighetene.