Flytter produksjonen til Norge

En lang rekke virksomheter, både norske og utenlandske, har gjennom mange år flagget ut produksjonen av ulike varer, og da gjerne endt opp med å slå seg ned i Østen. Vi ser nå at flere også velger å flytte produksjonen hjem igjen.

Det er lett å forstå at mange har valgt å flytte ut sin produksjon fra høykostlandet Norge. Det har for mange vært store summer å hente på å flytte produksjonslinjer og fabrikker, og mange har endt opp i Kina. Rimelig arbeidskraft, billigere råvarer, velvilje fra myndighetene og billig frakt har bidratt til dette. Forskjellene har vært betydelige og mulighetene for å øke marginene har vært store, og dette gjelder ikke bare for Norge, men for veldig mange land i den vestlige verden.

Nå ser vi likevel tendenser til at bildet kan være i ferd med å justere seg noe, i hvert fall innen enkelte felter. Vi ser stadig oftere at virksomheter velger å flagge deler eller hele produksjonen av sine produkter hjem til Norge. Det er flere årsaker til dette, men selv om vi fortsatt i aller høyeste grad er et høykostland, har moderne produksjonsmetoder ført til at det er mulig også å flytte fra øst til vest.

Den teknologiske utviklingen har innen visse felt vært så omfattende at besparelsene ikke har vist seg store nok med å ha produksjonen i Østen. Moderne produksjonsutstyr, høyt utdannede og dyktige fagfolk, og ikke minst meget god kvalitet gjør at flere ser på Norge som et attraktivt produksjonsmarked. For mange er det selvsagt også avgjørende å ha produksjonsfasilitetene nærmere sitt eget marked.

For tro ikke at virksomhetene som nå flytter produksjonen hjem forventer lavere avkasting - de gjør dette fordi det er god business. For enkelte vil det helt sikkert være mulig å hente litt goodwill på å flytte produksjonen hjem, men det er nok heller kortvarig. Disse virksomhetene mener rett og slett at de skal øke inntjeningen ved å produsere hjemme.

BerryAlloc er et av eksemplene på dette. De skal nå flytte produksjonen av profillister til sine våtromspaneler og laminatgulv fra Kina til Magnor på Hedmark. De peker nettopp på at automatisering og teknologi nå gjør det mulig å flytte produksjonen til Norge.

Det er ikke slik at all type produksjon kan flyttes fra øst til vest – til det blir prisforskjellene for store. Dette gjelder ikke minst ved relativt enkle produkter som krever mange ansatte - da bli det for dyrt å flytte hjem. Vi vil likevel i stadig større omfang se at teknologien åpner opp for norske produsenter. Men da gjelder det også å være våken og se mulighetene som finnes i markedet – og at man hele tiden kan levere den beste kvaliteten.