Illustrasjonsfoto

Innholdsrik buildingSMART-konferanse

21. april er det klart for buildingSMART-konferanse. Arrangøren melder om en innholdsrik, inspirerende og lærerik dag. 

Det overordnede temaet for årets store BIM-begivenhet vil være hvordan leddene i den lange verdikjeden som utgjør et byggeprosjekt kan plukke opp metodikk, verktøy og prosesser, og begynne å bruke åpenBIM i dag.

– På årets konferanse ønsker vi å dreie det tunge fokuset vi har hatt på avansert kommunikasjon og kompleks teknologi de seneste årene, til heller å se nærmere på de mer menneskelige og praktiske aspektene i gjennomføringen og prosessen. Vi vil vise at åpenBIM ikke bare er for de store prosjektene, at åpenBIM ikke nødvendigvis krever verken spesialistkompetanse, kostbare verktøy eller dedikerte ressurser. ÅpenBIM er for ALLE. På årets konferanse vil vi derfor ta tak i løsninger, idéer, metodikk og verktøy som deltagerne kan ta i bruk når de er tilbake på kontoret 22. april, sier Anstein Skinnarland, daglig leder i buildingSMART Norge.

Arrangementskomiteen trekker også fram at de store, offentlige byggherrenes krav til bruk av åpenBIM på alle plan i sine prosjekter, trer i kraft i løpet av inneværende år.

– Det er ingen tvil om at 2016 vil bli stående som det året da digitaliseringsbølgen for alvor feide inn over Norge. Om åpenBIM ikke har vært et bastant krav fra før av, blir det det fra og med i år. Jeg vil derfor på det sterkeste oppfordre alle som ennå ikke er kommet skikkelig i gang med åpenBIM om benytte denne gyldne anledningen til å få et grundig innblikk i hva som med enkle midler og verktøy er mulig å få til. Ikke minst vil det blir rikelig anledning til å høste fruktene av andres hardt opparbeidede erfaring, sier Skinnarland.

Arrangementskomiteen håper at alle som er - eller burde være - involverte i digitalisering og gode prosesser i hele verdikjeden til byggene, landskapet de er plassert i og infrastrukturen som binder dem sammen, vil ta turen til årets konferanse. Dette gjelder også de aktørene som ikke har vært med tidligere, de som muligens fortsatt lever i den villfarelse at åpenBIM og digitalisering ikke angår dem.

– I løpet av det siste året har det skjedd utrolig mye innen åpenBIM, og tilfanget av oppegående løsninger enhver kan ta i bruk har akselerert voldsomt. Dette er noe jeg vet mange ikke er klar over. Jeg gleder meg derfor til å presentere programmet når det er ferdig spikret. Fra årets konferanse vil nemlig ingen gå tomhendt hjem, sier Skinnarland.

I løpet av dagen vil man blant annet høre mer om dette:
- Praktisk bruk av «buildingSMART Norge Guiden» - med flere innledere fra NTNU Gjøvik, buildingSMART, Statsbygg, og NMBU - for å gi tips og vink for effektiv bruk av studentoppgaver, innlederene vil dele sine erfaringer med praktisk bruk av «buildingSMART Norge Guiden.»
- Slik stiller du de riktige kravene - Bjørn Gisle Hodneland fra Norconsult Informasjonssystemer kommer og forteller om hvordan Statsbygg gjennomfører bygging av «Kunst- og designhøgskolen» i Bergen. Hvordam man med omfattende krav om bruk av BIM, digital samhandling og Lean i byggeprosessen har lykkes med kravstilling og oppfølging, vinklet fra byggherrens BIM-koordinator.
- Hvordan levere BIM i henhold til Norsk Standard? - Vet du hva standarden «NS8360 BIM-objekter» - ble lansert i fjor - krever? Leder av standardiseringskomiteen, arkitekt Steen Sunesen i LINK, kommer og forklarer standardens viktigste krav og hvordan du skal levere i henhold til den
- Praktisk bruk av programvare for åpenBIM på byggeplass - Anleggsleder Markus Berget i Caverion kommer og forteller om hvordan de gjennom løsninger basert på åpenBIM tar med seg modellen og arbeidstegninger ut på byggeplassen og på den måten skaffer full oversikt over jobben som skal gjøres, fremdrift, status og kvalitetssikring.
- Papirløst prosjekt i praksis - Ved «Vamma kraftverk» bygger entreprenøren utelukkende med hjelp av den digitale modellen. Marius Jablonskis, Norconsult, og Harald Juvland, AF, kommer og deler sine erfaringer med hvordan et papirløst prosjekte fungerer i praksis og hvordan de har brukt muligehtene som ligger i «BIM for byggeplass». Hva skal til av kontrakter? Trenger entreprenøren egentlig tegninger? Og hva må i tilfelle til for å bygge papirløst?
- En modell for kreativitet - Morten Ræder, Nordic Office of Architecture, kommer for å snakke om arkitektenes kreative prosess og hvordan denne på en ypperlig måte kan kombineres med modellering for direkte produksjon av blant annet himlinger og paviljonger.
- BIM-kiosker tilgjengeliggjør modellen byggeplass -I rehabiliteringen av Urbygningen ved NMBU har Statsbygg satt krav om bruk av BIM ute på byggeplassen. Generalentreprenør Skanska har av den grunn utviklet og tatt i bruk «BIM-kiosker» som lar de utførende få tilgang til produksjonsunderlaget i 3D ute på byggeplassen. Basert på et pågående doktorgradsarbeid vil Ketil Bråthen snakke om hvilke erfaringer man har gjort seg.
- The theory of everyBIM - Marius Jablonskis og Kristoffer Bugge fra Norconsult er av den oppfatning at mennesket av natur er en reservert art som liker å forholde seg til det kjente. For å få til mer og bedre verdiskaping er det nødvendig å utfordre gamle vaner, våge og forme en strategi for det ukjente, og deretter stupe uti med hodet først som et lag under mottoet: «En kvist knekker lett - en bunke kvist knekker ikke».

Arrangementet finner sted på Radisson Blu Gardermoen.