Hyttedrømmen lever

For enkelte er det nå vårsysler som står i sentrum og de vil aller helst glemme vinter og snø. Men veldig mange søker fortsatt mot fjellet og vinteren nå i påsken. Vinterdestinasjonene melder om fulle hus og stadig flere velger å investere i en hytte eller leilighet på fjellet.

I tiden inn mot påske meldte mange meglere og travle tider i fjellheimen, og slik har det vært en lengre periode. Det ser dermed ikke ut til at en noe mer usikker økonomisk situasjon har lagt noen demper på investeringslysten i å eie et fritidshjem.

Nordmenn er meget glade i sine hytter og aldri har så mange eid et hjem nummer to. Og selv om mange lengter mot varmere strøk er hjem nummer to som regel å finne i en av de mange vinterdestinasjonene. De dyreste finnes på de kjente stedene, men det er også mange nye områder som er i ferd med å bygge seg opp. Alternativene finnes i nær sagt alle prisklasser, og salget går nå bra i de fleste markeder – både de mer fornuftig prisede objektene, men og også de til over ti millioner kroner.

Det er flere årsaker til at fritidsboligen i fjellet fortatt holder stand i Norge. Blant annet skal man ikke underslå den store skiinteressen som bare se ut til å øke på. Dessuten er tilbudet på tomter stort – det er mange kommuner og tomteeiere som satser på å utvikle sine områder. For de som har en stabil og trygg jobb har det aldri vært lettere å kunne realisere hyttedrømmen. Solide inntekter og rekordlav rente gjør at mange investerer i en fritidsbolig, og stadig flere gjør nå dette i en ung alder i forhold til tidligere generasjoner. Dessuten er det også slik at mange har begynt å arve relativt store summer, og da spesielt som følge av at foreldregenerasjonen har bygget seg opp store verdier i sine hjem. Dette gjør at de som arver kan se seg råd til å investere i en ytte, og det skjer da stadig oftere i en høyere prisklasse.

I en lenge periode var det også meget populært å investere i fritidsboliger i utlandet. Dette er fortsatt populært, men med tanke på valutasituasjonen er dette nå langt dyrere enn tidligere. Dermed ser mange til Norge. Å bygge ut ved sjøen er relativt dyrt ettersom tilbudet på tomter er langt lavere enn i fjellet. Dermed velger veldig mange å etablere seg med hjem nummer to i fjellet.

Det betyr gode tider for mange kommuner og utviklere – og ikke minst hytteprodusenter – og de er det blitt veldig mange av. Det har dermed bygd seg opp en gigantindustri innen fritidsboliger i Norge, og dette er ikke en trend som er ut til å avta, snarere tvert om.

For de fleste er en investering i hyttemarkedet en investering i egen trivsel. Prisutviklingen er nokså flat, men så velger de fleste også å beholde hytta i familien, gjerne i generasjoner. For mange er det jo slik at hytta blir noe av det kjæreste de eier, og noe de aldri vil selge. Da går gjerne huset hjemme først.

Ha en riktig god påske.

(Bygg.no vil bli oppdatert gjennom hele høytiden.)