Marianne Marthinsen (Ap) mener Høyre har brukt penger som «fulle sjømenn» i regjering. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ap: Høyres pengebruk vil straffe seg

Høyres pengebruk i regjering viser en sløsing som vil straffe seg for hele samfunnet, mener Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen.

– Vi ser en kombinasjon av store kutt i inntekter, med nesten 20 milliarder i skattekutt, samtidig med sterk økning i utgiftene. Det er ikke bærekraftig over tid, sier Aps finanspolitiske talskvinne til Dagens Næringsliv.

Hun reagerer spesielt på misforholdet mellom inntekter og utgifter.

– Den sterke økningen i oljepengebruken, den kraftige økningen i antall byråkrater og ikke minst en vekst i det offentlige forbruket som er markert høyere enn veksten i bruttonasjonalprodukt (BNP), sier Marthinsen.

– Skulle bare mangle

– Ja, den offentlige utgiftsveksten var lavere under Stoltenberg, men det skulle bare mangle. Med lavere BNP og lavere oljepris, ville vi forsterket nedgangen og ledigheten hvis vi hadde kuttet sterkt i offentlige utgifter, svarer Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

Også kommunalminister Jan Tore Sanner (H) reagerer på Aps utspill.

– Ap fremstår som desperate. Det går nesten ikke én dag hvor de ikke krever mer penger til et eller annet formål, og så anklager de oss nå for å bruke for mye penger. De må bestemme seg for om det skal brukes mer eller mindre, sier Sanner.

Han mener også at det ikke er riktig at Ap vil bruke mindre oljepenger enn regjeringen nå og peker på at Ap la fram et budsjett som manglet nesten 5 milliarder kroner i finansiering, og at de pengene må tas fra oljefondet.

– Forstår ikke

– At Ap sammenligner oljepengebruken nå med den rødgrønne perioden viser bare at de ikke forstår situasjonen vi står oppe i. Da Ap styrte nådde oljeprisen stadig nye toppnoteringer, og likevel holdt de ikke godt nok igjen på oljepengebruken. I stedet brukte de for mye penger på ting som ikke rustet Norge for den omstillingen vi nå står midt oppe i. Det betaler næringslivet prisen for nå, slår Jan Tore Sanner fast.