DN: Smiths venner-topp mistenkt for underslag av 75 millioner

En 34 år gammel mann som skal være en av Smiths Venners mest betrodde forretningsmenn, er pågrepet og varetektsfengslet i Nederland. 

Det er Dagens Næringsliv som melder dette. Mannen er mistenkt for underslag av 75 millioner kroner, ifølge avisen. 

34-åringen skal ha hatt en rekke lederverv i selskaper og organisasjoner som er knyttet til trossamfunnet Brunstad Christian Church, på folkemunne kjent som Smiths Venner. 

Satt i styret til stiftelse som eide IEC-Hus

Mannen skal ifølge Dagens Næringsliv blant annet ha sittet i styret i en stiftelse i Nederland som i en årrekke eide den norske ferdighuskjeden IEC-Hus, før stiftelsen solgte aksjene til et selskap på Bahamas. 

Politiet tror 34-åringen har underslått åtte millioner euro fra en veldedig organisasjon, og ifølge DN er mannen mistenkt for bedrageri, underslag og hvitvasking. 

Styrelederen i stiftelsen sier til den nederlandske avisen NRC Handelsblad at det var stiftelsen selv som kontaktet politiet og meldte fra om forholdet. 

Berit H. Nilsen, som er pressetalsperson i Brunstad Christian Church, skriver i en epost til Dagens Næringliv at den nederlandske stiftelsen ikke er kontrollert av BCC, men at den har samarbeidet med BCC "i enkelte prosjekter utenfor Norge". 

Hun legger også til at 34-åringen ikke har hatt roller i norske lokalmenigheter eller i BCC. 

- Det foreligger per i dag ingen mistanke om straffbare forhold i BCC, i selskpaer eid av BCC, eller i lokalmenigheter tilknyttet BCC i Norge og utlandet. Det omfatter også Nederland, skriver Nilsen til DN. 

Reagerer på at mannen kalles Smiths venner-topp

Smiths venner-profilen Bernt Aksel Larsen er selv ute og kommenterer saken på sin blogg søndag kveld. Larsen reagerer på at mannen kalles en Smiths venner-topp. 

- Avisen Dagens Næringsliv presenterer den nederlandske mannen som «Smiths Venner-topp» og som «en av Smiths Venners mest betrodde forretningsmenn». For meg er dette skuffende, og jeg hadde ærlig talt ventet en mer ryddig journalistikk av denne avisen. Av forhold som er av relevans for BCC har den nederlandske mannen så vidt meg bekjent kun hatt styreverv i nederlandske lokalmenigheter samt i selskapet BCC Financial. Dersom engasjement på dette nivået kvalifiserer til å være «Smiths Venner-topp» er det svært mange rundt omkring i verden som kan gis denne betegnelsen, skriver Bernt Aksel Larsen på bloggen sin bernaksel.no.

Dugnadssaken

Byggeindustrien har over tid fulgt Brunstad Christian Church og en omstridt bruk av dugnadsmannskaper i byggenæringen. 

Trossamfunnet, som har sitt utspring i Norge, har bygd opp en rekke aksjeselskaper som spesialiserer seg på dugnadsutleie. 

En kartlegging Byggeindustrien gjorde i 2014, viste at syv dugnadsselskaper hadde omsatt for nær 120 millioner kroner over en femårsperiode. 

Arbeidstilsynet Sør-Norge gikk til tilsyn mot ett av selskapene, Fjordteam, og tilsynsmyndighetene mener selskapet bryter arbeidsmiljøloven med dugnadspraksisen. Fjordteam har anket saken. Den ligger nå hos Direktoratet for Arbeidstilsynet for endelig behandling.