Administrerende direktør Asbjørn Vennebo i Optimera. Foto: Optimera

Solid vekst for Optimera

 Optimera har nettopp lagt bak seg sitt beste år siden 2007, med en organisk vekst på ni prosent, fremgang på i alle segmenter og et driftsresultat før renter og skatt på 304 millioner kroner.

Administrerende direktør Asbjørn Vennebo i Optimera sier overfor Byggeindustrien at man er nødt til å konstatere at fjoråret var et svært godt år for den store byggevareleverandøren.

– Vi har tatt markedsandeler i alle kundesegmenter. Vi har registrert en organisk vekst på ni prosent over hele virksomheten. For byggmestersegmentet sett alene er veksten på 14 prosent, forteller han.

Optimera kan registrere salg i siste ledd i sine kjedekonsepter for 7,8 milliarder kroner i 2015, opp fra 7,2 året før.

For Optimeras egeneide virksomhet ble omsetningen 6,8 milliarder, og driftsresultat før renter og skatt (EBITA) kom på 304 millioner kroner.

Vokser fra markedet

Optimera-direktøren kan fortelle om vekst i alle bedriftens segmenter.

‒ Fjoråret var et godt år for bransjen generelt samtidig som vi presterte bedre enn markedet. Vi hadde en sterk vekst i både topp og bunnlinje. Skal jeg framheve noe er det jo gledelig med 14 prosent vekst hos våre byggmesterkunder. På dør og vindu vokser vi med 13 prosent i et marked som industrien mener er mer eller mindre flatt. Vi ser også en god vekst i forbrukermarkedet der selskapets kjedekonsepter Montér og Byggi gjør det godt, uttaler han.

Vennebo tror de gode resultatene fra året som gikk, er et direkte resultat av en lengre satsing i bedriften.

– Vi har investert mye mer i spesialkonsepter og kompetansebygging innad i Optimera, og de tallene vi ser her er resultatene av tiltak vi gjorde for tre til fire år siden, sier han.

Vellykket satsing

Optimera-direktøren trekker spesielt frem satsingen på prefabrikerte elementer som et element i suksessen.

– Ny teknisk forskrift som kommer nå, vil styrke prefabsiden veldig. I Optimera har vi spesialisert oss, og i det siste har vi fått bygd opp et teknisk miljø på nettopp prefab. Flinke folk er det aller viktigste, men vi må også bygge opp miljøer hvor man kan spille sammen, sier han.

Stort sett alle bedrifter med tilstedeværelse i Rogaland-området har den siste tiden fått merke nedsatte oljepriser og nedsatt oljeaktivitet på kroppen. For Optimera har 2015 bydd på nye muligheter i oljefylket.

– Vi ser klare regionale forskjeller, også hos oss, og vi er påvirket av ringvirkningene fra oljenedturen. Men sett ut ifra tallene fra 2015, ser det ut som om vi har fått nye kunder i Rogaland som en følge av at andre aktører har falt fra, forteller han.

Optimera har i dag omtrent 1.900 ansatte.