Innlegg: Konstruktivitet er nøkkelen

Sannheten om sprinklersystemer er en eventyrlig lang suksesshistorie som andre bransjer bare kan misunne oss. Men hvor flinke er bransjen til å videreformidle viktige opplysninger som bransjen selv tar som en selvfølge? 

Innlegg av:

Håvard Grønstad (FG), Anders Thømt (Brødrene Dahl) og Lars Eliassen (Tyco)

Aktører i sprinklerbransjen bør ha et felles mål om økt konstruktivitet blant annet for bedre å kommunisere faktaopplysninger videre til byggeiere som enten allerede har eller ønsker å anskaffe sprinkleranlegg.

Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd (FG), Tyco og Brødrene Dahl satte seg ned for å diskuterte sprinklerbransjen. Resultatet lot ikke vente på seg; 

«Bransjen har veldig mye vi kan være stolte av og glade for, men vi kan bli flinkere til å kommunisere faktaopplysninger internt i bransjen og videre ut til kundene. Det er et felles ansvar å være mer konstruktive og faktabaserte!»

La oss minne om følgende fakta:
Norge er på Europa-toppen for antall sprinkler i nybygg og trekkes frem som foregangsland på brannsikkerhet. Undersøkelser i flere europeiske land viser at sprinkler kontrollerer eller slukker 96-98 prosent av alle branner. Sprinkler hindrer også nesten alle dødsfall, og reduserer personskader og ødeleggelser på eiendom med mer enn 80 prosent. Det er derfor det tryggeste og mest effektive brannsikkerhetstiltaket, sier Alan Brinson. Han er direktør i European Fire Sprinkler Network som har samlet tall for brannsikkerhet i europeiske land. Mens det i Norge er 124 sprinkler per 1000 innbyggere, er tallet for Sverige 54, Tyskland 44, Belgia og Nederland 37, Storbritannia 29 og Frankrike 22.

Mer fakta:
Siden juli 2012 har det vært opplæring og sertifisering i regi av Teknologisk Institutt (TI) basert på nye FG krav. Grunnlaget for kurset og kravene til sertifisering ble utarbeidet av FG sammen med sprinklerbransjen. I perioden frem til i dag er det gjennomført 39 åpne kurs og 5 bedriftsinterne kurs bare innen «Utførelse/installasjon» av sprinkleranlegg, og samlet 630 deltakere. Disse kursene er fortsatt fulltegnet, og tilbakemeldingen fra deltakerne er meget gode.

Denne kompetansebyggingen er en stor styrke for sprinklerbransjen totalt sett og i tillegg til tallene ovenfor kommer et stort antall deltagere på kursene prosjektering og kontroll.

Enda mer fakta:
Årlig nærmer vi oss 1 000 nye sprinkelanlegg som blir kontrollert, og vi har rundt 36 000 rapporter arkivert.
I 2015 ble det solgt rundt 650.000 sprinklerhoder totalt. Av dette er 80% konvensjonelle sprinklere, og 20% er sprinklere til boligformål. Dette er høye tall og et tydelig bevis på at sprinkler er en naturlig del av tekniske installasjoner i norske bygg.

Kritikk alene fører ikke frem
Det er enkelt å være ensidig negativ og kritisk. Men det skaper ikke grobunn og inspirasjon til nytekning og forbedringer. Det skaper en feilaktig skepsis. Ikke bare i bransjen men også i markedet.
Sprinklerbransjen trenger ildsjeler som bringer inn konstruktive forslag og holdninger til den videre utviklingen for bransjen. Konstruktivitet er nøkkelen!

Kundene fortjener å høre fakta som gir et helthetlig og riktig bilde av sprinklersystemets årelange suksesshistorie. Med fakta på bordet kan sprinklerbransjen med rette gi byggeiere en trygghet om at sprinkler fungerer.