- Det er på tide at håndverkerbransjene nå går sammen for å skvise ut de som ikke gjør godt nok arbeid, sier Ane Dyrnes

VBL vil presse ut useriøse av markedet

 - Det må bli lettere å kjøpe godt håndverk. Ikke bare er det dyrt å kjøpe billig. På sikt ødelegger det også fagene, sier daglig leder i ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund VBL, Ane Dyrnes.

 - Det er på tide at håndverkerbransjene nå går sammen for å skvise ut de som ikke gjør godt nok arbeid, mener Dyrnes. Hun synes det er mistenkelig mange «godkjente» håndverksbedrifter på ulike anbudstorg på nett.

- Noen reklamerer med 5.500 elektrobedrifter av kvalitet, selv vi vet at det kun er rundt 3.000 bedrifter som faktisk har lov til å jobbe med dette. Eksemplene er det mange av. Med dagens systemer er det for lett å være useriøs i Norge. Ingen ønsker useriøse aktører til å fikse taket som holder vannet ute, eller ventilasjonen som håndterer luften du puster inne. Anbudstorgene på nett baserer seg på service og pris. En femstjerners referanse garanterer derfor på ingen måte godt håndverk, og i blikkenslagerens verden er det fagkunnskapen som avgjør om taket begynner å lekke eller barna utvikler astma, forklarer Dyrnes.

- Vi må gå sammen om å hjelpe innkjøper å ta gode valg. VBL er derfor en av håndverkerbransjene som har sluttet seg til Boligmappa Bedrift. Da blir livet til kunden litt enklere, ettersom ventilasjons- eller blikkenslagerbedriften legger inn all dokumentasjonen, sier hun. Dyrnes, mener dette er noe alle seriøse håndverkerbedrifter burde gjøre.

- I Boligmappas håndverkermarked er det kun de seriøse aktørene som slipper til, sier Dyrnes i en pressemelding.

- Boligen er som regel den største verdien familien besitter. Ivaretagelse av denne verdien gjøres enkelt gjennom effektiv digital lagring, forteller Per-Christian Svendsen, daglig leder av Boligmappa.no.

Det har lenge vært snakk om å innføre strengere krav til dokumentasjon ved salg av bolig.

- Da holder det ikke med kvittering for å dokumentere det som faktisk har blitt gjort. Men selv om man er flink til å spare på de papirene man trenger, er det ikke lett å holde orden i de evinnelige mengdene med boligdokumentasjon. Forbrukeren sliter med å finne fram til de riktige pairene i skuffer, permer og skap. Det er bedre å samle alt på ett oversiktlig sted. Boligmappa.no kan sammenliknes med serviceheftet du har til bilen din. Det blir like lett å holde oversikt over hva som har blitt gjort, og når, sier han.

- Boligmappa samler alt av boligdokumentasjon på nett. Logg deg inn med bank-id og last opp eller krev inn dokumentasjon, og vips så har sikret verdien på det som er utført. En slik løsning gjør det enkelt å holde orden i alt fra fargekoder og kvitteringer, til hvem som leverer tørr ved på hytta eller hvem som la rørene på badet, forteller Svendsen.