Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

EL&IT, NITO og Tekna advarer mot endringer i energiloven

Organisasjonene advarer mot konsekvenser av skille mellom nettvirksomhet og annen virksomhet.

I forbindelse med behandlingen av innstilling 207 L (2015-2016) Om endringer i Energiloven har fagorganisasjonene EL&IT Forbundet, Tekna og NITO har skrevet et felles brev til Stortingets energi- og miljøkomite

De representerer til sammen nærmere 200 000 arbeidstakere, hvorav mange jobber i sektoren. Organisasjonene håper brevet kan være et viktig innspill til debatten i Stortinget.

"EL&IT forbundet, NITO og Tekna går imot de foreslåtte endringene i energiloven om at alle selskap - uansett størrelse - skal ha selskapsmessig og funksjonelt skille mellom nettvirksomhet og annen virksomhet. Selskaper med under 100 000 kunder, som i dag ikke er pålagt slikt skille, vil med regjeringens forslag måtte dele opp og skille ut nettvirksomheten fra andre aktiviteter. Dette vil medføre økt byråkrati og økte kostnader. Pålegget om selskapsmessig og funksjonelt skille også hindre uttak av synergieffekter og samordning", skriver de i brevet.

"Det er særlig kravet til funksjonelt skille organisasjonene er kritisk til. Dette kravet treffer energiverkene i distriktene langt hardere enn de store energiverkene lokalisert i eller i nærheten av Norges største byer. Dette kan igjen øke forskjellene i leveringskvalitet mellom kundene i bynære strøk og distriktene.Forslaget om selskapsmessig og funksjonelt skille begrunnes med at dette skal redusere risikoen for kryssubsidiering og styrke nettselskapenes nøytralitet. Kryssubsidiering er forbudt, og så vidt organisasjonene kjenner til er ingen kryssubsidiering påvist", står det videre.

Brevet er signert av forbundsleder Jan Olav Andersen i EL & IT Forbundet, president Trond Markussen i NITO og president Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna.