Optimera utfordrer med ny signaturkolleksjon

Pål Erichsen og Ståle Mikkelsen i Optimera mente det var på høy tid med innovasjon i form og utrykk på de tradisjonelle MDF-platene. Etter måneder med hardt arbeid kan de nå endelig avduke og lansere verdensnyheten Nordic Living.

Furupanel var lenge det helt store i Norge. Alle skulle ha furupanel og noen gikk all inn med furupanel i alle rom og på vegger og tak. Etter hvert kom det nye produkter til markedet, et av produktene som erstattet mye av markedet for furupanel var de malte interiørplatene. Det sies at totalmarkedet for malte interiørplater er 10 000 000kvm og av dette er rundt 7 000 000kvm malte MDF-veggplater.

‒ De malte MDF-veggplatene har i likhet med furupanelen gjort sitt inntog i mange norske hjem og institusjoner. Dette er populære produkter men innovasjonen i form og utrykk har vært liten. Med så stor utbredelse så begynner alt å se veldig likt ut og det minner meg om tendensene jeg så før folk gikk lei furupanel. Vi ønsker å ta tak i dette og tilby markedet flere valgmuligheter, sier kategorisjef for trelast i Optimera Pål Erichsen.

Sammen med produktsjef Ståle Kvam Mikkelsen har Pål på vegne av Optimera nå fått med seg de kjente designerne i selskapet Steen & Aiesh og utviklet en ny signaturkolleksjon på MDF-plater.

‒ Vi kaller det en veggpanelrevolusjon. Dette er plater med ett nytt visuelt utrykk som ingen andre kan kopiere. Dette er veggplater med egenart i kvalitet og design, sier Mikkelsen

Aina Solli Steen og Tahani Aiesh er duoen bak selskapet Steen & Aiesh. De er blant annet kjent fra TV-produksjoner som Tid for Hjem på TV 2 og Sinnasnekkeren på TVNorge. Jentene har lang erfaring med interiørdesign og har jobbet som redaksjonelle stylister for en rekke kjente magasiner.

Nordisk inspirasjon
Designere forteller at de har funnet inspirasjon i vegger fra 1900-tallet og vekselspannelet som ble brukt i svenske torp og i fine norske bygårder ved forrige århundreskifte. Det som kjennetegner vegger med vekselpanel er veggens små ujevnheter og struktur. Her har man et naturlig uttrykk der panelets egenart skaper et spennende lysspill og gir en god atmosfære i rommet.

‒ Vi ønsket å gi veggene liv igjen, sier Aiesh

På den nye kolleksjonen har jentene derfor jobbet mot et naturlig uttrykk der man går litt bort fra det maskinelle inntrykket du får når alt er slett, rett og symmetrisk. Alt dette for å skape en autentisk følelse og atmosfære i rommet.

‒ Med det valgte uttrykket føler vi at man tar naturen inn igjen i rommet, sier Steen.

Mye læring og godt resultat
Pål legger ikke skjul på at læringskurven har vært bratt i forbindelse med dette prosjektet og at det var utfordrende å få det i land. Han forteller at det var veggpanelenes ujevne struktur som viste seg å være det vanskeligste å få til, og at de måtte gå noen runder på hvordan de skulle løse dette i produksjonen. I tillegg så har platene forskjellige bredder på plankene og en fres på 3,5cm for å skape dybde og spill når lys treffer veggen. Alt dette er spesielt for akkurat disse platene og de kunne derfor ikke gå rett inn i vanlig produksjon der man produserte andre MDF-plater.

‒ Her handler det om detaljer og på et slikt produkt må alt være perfekt. Dette var nybrottsarbeid for oss og produsentene. Men slik blir det når du skal tilføre noe nytt til markedet. Jeg er veldig fornøyd med hvordan resultatet har blitt og ser frem til å se hvordan massene tar tak i dette, sier Erichsen

Smal og bred paneldesign
Steen & Aiesh ønsket å lage en serie som MDF-plater som kunne kombineres i alle husets rom uten at det ble for likt og derfor kunne oppleves litt kjedelig. Derfor har man designet en profil der fresen er den sammen, men at man har ulik bredde på plankene. Serien består nå av Nordic Large og Nordic Light, begge platene har en fres på 3,5cm men Light har smale planker og Large har brede.

‒ Det er viktig å presisere at det er forskjell på bredden på plankene internt på hver plate også. Dette er med på å gi veggene ennå mer liv, sier Aiesh.

Nordiske naturfarger
Fargene er viktige når man skal lansere en ny kolleksjon som dette. Designerne har hentet inspirasjon fra steinene i fjæra, det spesielle nordiske lyset og ikke minst snøen. De falt til slutt ned på fire lune og naturlige fargevalg i kalde og varme valører. Panelene er malt i høyglans slik at man får frem panelets godt planlagte ujevnheter.

Alle veggpanelene leveres selvsagt med matchende lister.