Illustrasjonsfoto

Bråstopp for E18-prosjekt

Det enorme E18-prosjektet mellom Akershus og Østfold trues med stans, men Norges bredeste bro rekker å bli ferdig.

Et av landets største og mest sentrale veiprosjekter, nye E18 gjennom Akershus og Østfold, står i fare for å bli stoppet opp, melder Aftenposten.

Utbyggingen har pågått helt siden 90-tallet, og til høsten skal hele strekningen mellom Ørje og Retvet stå klar. Likevel gjenstår fortsatt mye, blant annet den mest trafikkerte delen av hele veiprosjektet.

Den delen går mellom fylkesgrensen og Vinterbro/Tusenfryd i Ås kommune, men ligger nå an til å bli stoppet.

Kan utsettes mange år

Tas det ferske forslaget til ny Nasjonal transportplan til følge, utsettes nemlig Retvet-Vinterbro, med mange år. I praksis skyves dermed prosjektet ut i det blå, skriver Aftenposten.

Prosjektleder Elin Bustnes Amundsen i Statens vegvesen sier det vil bety at hele E18-prosjektet, med planleggere og øvrig organisasjon, blir lagt ned.

- Veien kunne stått klar i 2022, om bevilgningene til Retvet-Vinterbro hadde blitt prioritert. Nå blir det tidligst i 2030. Det betyr sannsynligvis at vi må avvikle prosjektet når strekningen fra Ørje til Sverige er klar, sier Amundsen til Aftenposten.

Veidirektør Terje Moe Gustavsen sier til avisen at E18 fortsatt står på NTP-listen for prosjekter som begrunnes med «samfunnssikkerhet» og «sammenhengende utbygging», men at spørsmålet for prosjektet er blitt når det skal fullføres.

Fullfører bro

Stanses E18-prosjektet, blir fullføringen av Norges bredeste bro noe av det siste som skjer.

Amundsen og entreprenøren som bygger nest siste strekning mot Vinterbro, Knapstad-Retvet, er nå i ferd med å fullføre motorveibroen som går over Hobølelva.

For å krysse den fem meter brede elven bygges det en bru som er 290 meter lang og 28 meter bred.