Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Nye leiligheter for utviklingshemmede utilgjengelige med rullestol

12 planlagte boliger for unge psykisk utviklingshemmede i Bærum er ikke tilrettelagt for rullestolbrukere.

Det skriverBudstikkai en artikkel på sine nettsider.

Bærum kommune er pålagt å årlig skaffe 20 boliger til unge psykisk utviklingshemmede, og sliter, ifølge artikkelen, med å skaffe egnede prosjekter. ABBL planlegger å bygge 26 leiligheter i Emma Hjorths vei, hvorav 10 er øremerket gruppen. Så langt har ingen ønsket å flytte inn.

– Det er ikke så rart, sier Dag Nyeggen fra Hosle til Budstikka.

Ikke universelt utformet

Nyeggen er med i foreldregruppen Mea Domus, som i vinter hadde et møte med Bærum kommune om boligbehovet for ungdommene. Datteren hans Ingrid (18) har cerebral parese, og bruker rullestol.

Da de ble invitert til et møte med utbygger ABBL, viste det seg at leilighetene hverken skal finansieres gjennom Husbanken eller tilpasses rullestolbrukere.

– For oss var det akkurat de to tingene som var viktige: Husbankfinansiering og universell utforming, sier Nyeggen til Budstikka.

Bruker ikke Husbanken

Boligtomten som ABBL skal bygge på, ligger øverst i Emma Hjorths vei, like ved steder som ungdommer som Ingrid Nyeggen og kameraten Stian Berntsen ofte frekventerer, som Sansehuset, kafeen, Emma Friskhus og Dissimilis.

– Det hadde vært hyggelig å bo i nærheten av hverandre her, sier Ingrid. Hun kan hverken bo eller komme på besøk til ABBLs boliger.

Søren Pedersen i ABBL sier de har et tilsvarende prosjekt i Asker som fungerer godt. Han uttaler at rullestolbruk ikke nødvendigvis er noe som må prioriteres i boligene som kommunen har bestilt.

– Her snakker vi om lettere psykisk utviklingshemmede, og de er ikke rullestolbrukere mer enn andre. Vi har prosjektert etter byggforskriftene i TEK 10, men Husbankens krav går utover det. Vi har ikke brukt Husbanken på mange år. En skulle tro at de hadde som formål å bidra til rimelige boliger, men vi har måttet privatfinansiere for å få det rimeligere, sier Pedersen til Budstikka.