En hektisk tariff-vår står for døren

Tirsdag startet forhandlingene i frontfagene og torsdag ble krav og motkrav overlevert mellom Fellesforbundet og BNL innen fellesoverenskomsten for byggfag. Dermed har startskuddet gått for en hektisk og ikke minst spennende tariff-vår.

For det er ikke tvil om at både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden går en nervepirrende tid i møte. Årets oppgjør er et hovedoppgjør, noe som medfører at man ikke kun skal diskutere lønn, men også tariffavtalene.

Som vanlig er det spådd meget krevende forhandlinger – men denne våren kan nok se ut til å bli ekstra krevde ettersom krav om tariffesting av pensjon er lagt på bordet. Her har begge parter inntatt en klar holdning, og NHO peker på sin side at det er helt utelukket – og at denne diskusjonen ikke hører hjemme i et tariffoppgjør. Det er dermed duket for harde og tøffe forhandlinger – og det er meget sannsynlig at man også denne gangen må innom Riksmekleren - alt annet vil være en overraskelse.

Ingen av partene vil selvsagt vært tjent med et brudd, spesielt ikke i en såpass utfordrende situasjon mange nå befinner seg i, ikke minst i industrien.

Frontfagene går som tidligere opp løypa også denne gangen, og vil danne grunnlaget de andre fagene, også overenskomsten for byggfag, kommer til å følge. Det er mange spente både arbeidsgivere og arbeidstakere som nå kommer til å følge disse forhandlingene fra sidelinjen med stor spenning. En ting er å forhandle om lønn – her vil man som regel klare å møtes et eller annet sted på veien om ikke partene er altfor langt fra hverandre. Begge parter har tidligere signalisert og egentlig godtatt at det ikke vil være rom for de store lønnsjusteringene slik landets økonomiske situasjon nå er i – det er rett og slett ikke rom for løft av den typen man har sett de senere årene – noe folk flest også skjønner. Men dersom man står på kravene om å få pensjon tariffestet, blir situasjonen en helt annet – og en streik kan bli resultatet om man ikke tar dette punket av bordet, eller finner løsninger som kan utsette en slik behandling til senere tidspunkt. Står arbeidstakersiden sterkt på dette kravet, vil man sannsynligvis ikke klare å unngå konflikt.

Det er derfor viktig at man nå jobber hardt for sikre at nettopp dette ikke skjer. En streik vil kunne få katastrofale konsekvenser for mange virksomheter, noe de mange ansatte selvsagt også vil rammes hardt av. Vi håper derfor man ser utfordringene en konflikt vil gi – og at man klarer å komme til enighet. En konflikt tjener ingen. Vi skal nok likevel ikke ha noen forhåpninger om at det kan komme en avklaring på kort sikt – som vanlig vil man nok sitte godt over fristene – uansett utfall.